Oh, Da! VLAdiLA: Cea mai bună colecție de tapet din România

Oh, Da! VLAdiLA: Cea mai bună colecție de tapet din România- Interviu - Studio design interior - Ohda.ro

Oh, Da! VLAdiLA: Cea mai bună colecție de tapet din România

Oh, DA! Ne bucurăm de apariția unor creatori și producători precum VLAdiLA, care schimbă felul în care arată interioarele în România!

Deja colecționari de premii, familia Vlădilă a făcut diferența, atât în proiectele Oh, DA!, cât și la felul în care știu să stăpânească arta comunicării și să facă diferența într-un segment al designului de interior foarte, foarte competitiv. 

De aceea, Premiul pentru Cea mai Bună colecție de Tapet din România, oferit în cadrul Galei Oh, DA! 2022, a fost dedicat echipei VLAdiLA, un brand reprezentat de co-ownerii săi, Oana și Dragoș Vlădilă.

Haideți să cunoaștem mai bine povestea din spatele unui brand care a cucerit multe inimi și încăperi, prin interviul care urmează!

Oh, Da!: Ce v-a determinat să faceți pasul către propriu business și care a fost cursul lucrurilor față de așteptările voastre inițiale?

Oana Vladila: Pentru că Dragoș are antreprenoriatul în sânge, dorința mea de a crea a constituit imboldul de care am avut nevoie pentru a îmbina ambele lumi, iar acestea conlucrează și astăzi în îndeplinirea acelui vis.

Brandul a evoluat organic, iar creșterea a fost pe măsura așteptărilor, ba chiar ne-a surprins prin receptivitatea și susținerea de care am avut parte.

Ni s-a confirmat foarte repede că exista cerere pe piață pentru tipul nostru de produs, iar lucrurile s-au așezat firesc, astfel că noi am putut să construim o echipă magnifică și un portofoliu de produse care cresc constant.

Oh, Da!: Care a fost legătura voastră cu lumea designului sau cu lumea artei înainte de VLAdiLA?

O.V.: Am absolvit facultatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, ulterior făcând proiectare la o companie de arhitectură. Cu toate acestea, am avut dintotdeauna o pasiune pentru design și amenajările interioare.

Oana Mirea, briliantul nostru director de creație, lucra în atelierul ei de design, fiind creator de articole vestimentare haute couture. Îmbinarea celor două zone a dus a ceea ce e VLAdiLA astăzi, din punct de vedere stilistic.

Oh, Da!: Pentru noi, VLAdiLA are o rezonanță nobilă, ne amintește de numele vechilor familii romane, Iulia, Claudia, Flavia etc. Inclusiv la nivel vizual, desenele au un stil luxuriant.

Pentru voi, dacă VLAdiLA ar fi un personaj, ce identitate ar avea, cum s-ar comporta, ce stil ar avea și din ce epocă ar proveni?

O.V.: VLAdiLA ar fi un filosof renascentist, o sufragetă, un nobil romantic cu aspirații hedoniste. VLAdiLA e fluid/ă în esență și mișcări, profund îndrăgostit/ă de flirt și de „the wealthy luxury”, unde frumosul și emoția sunt rotițele care pun totul în mișcare.

Oh, Da!: VLAdiLA este un alter ego al lui Vlădilă? Cum se transpun personalitățile celor doi Vlădilă în VLAdiLA?

O.V.: Da, și nu. VLAdiLA a început cu noi, yin și yang, feminin și masculin care se completează, lucru care se traduce prin caracterul dual al brandului: artă funcțională. Însă, deși VLAdiLA a pornit din unirea personalităților noastre, astăzi poartă amprenta tuturor oamenilor care ni s-au alăturat pe parcurs, devenind un brand rotund, complex, de sine stătător și în continuă evoluție.

Oh, Da!: Care au fost proiectele voastre de suflet?

O.V.: Unul din proiectele de amploare pentru noi a fost Mallul din Târgul Mureș, precum și Destiny Park din București. Anvergura acestor proiecte, numărul oamenilor care au fost implicați și satisfacția lucrului bine făcut ne-au permis să demonstrăm, cu exactitate, ce avem de oferit în piața designului din România.

Oh, Da!: Ce fel de clienți aveți?

O.V.: Clienții noștri sunt oameni care își doresc mai mult de la casele lor, care simt nevoia de o conexiune profundă cu spațiile în care trăiesc. Sunt oameni care apreciază arta și cunosc valoarea obiectului creat de mâinile unor artiști autohtoni, care pun suflet în tot ce fac.

Clienții noștri sunt atât români, cât și persoane din străinătate, arhitecți, designeri, persoane publice, proprietari de restaurante și hoteluri.

 

Oh, Da!: Care au fost cele mai neobișnuite cereri? Dar cele mai greu de pus în practică? S-a întâmplat să refuzați clienți pentru că aveați gusturi diferite?

O.V.: Cred că ar intra în această categorie povestea unei cliente care și-a dorit un tapet într-o nuanță „ca aerul”. Bineînțeles că am acceptat provocarea, iar designerii noștri au apelat la toată inventivitatea și creativitatea de care au dispus pentru a realiza „aer” din culoare. Acest lucru răspunde și la a doua întrebare: pentru noi nu există proiecte greu de pus în practică, doar provocări mai mari sau mai mici. 

Da, s-a întâmplat să refuzăm clienți. Ne rezervăm dreptul de a selecta persoanele cu care lucrăm.


Oh, Da!: Ați păstrat modele de tapet făcute la cerința clientului în vreuna dintre colecțiile permanente?

O.V.: Avem onoarea de a colabora cu niște oameni minunați, iar proiectele lor ne-au inspirat, lucru care a condus la includerea modelelor respective de tapet în colecțiile noastre permanente.

Oh, Da!: Care e procesul prin care faceți un tapet la comandă? Cum ajungeți la o formă concretă plecând de la o idee a clientului? Există o negociere pe parcursul procesului de creație?

O.V.: De regulă, clientul ne vizitează showroomul și are o discuție cu unul din designerii noștri, împărtășindu-i acestuia schița proiectului dorit.

Colegii noștri îi oferă consiliere pe tot parcursul procesului, împărtășind din experiența și cunoștințele lor, astfel încât rezultatul să fie pe măsura așteptărilor.

După ce toate detaliile au fost puse la punct, designerul începe să deseneze și să prelucreze lucrarea digital, iar după ce designul a fost finalizat, acesta este trimis către departamentul de producție, unde colegii noștri îl transformă în tapet.

Oh, Da!: De către cine sunt făcute desenele manuale și cât durează un proiect aproximativ?

O.V.: Echipa noastră include 12 designeri, absolvenți ai Facultății de Arte, fiecare dintre ei fiind specializat atât în desenul manual, cât și digital. În ceea ce privește durata, depinde foarte mult de complexitatea desenului.

Dacă vorbim despre un portret renascentist, artistul poate să petreacă în jur de 5 zile pentru finalizarea lucrării, însă în cazul unui model abstract, designul poate fi realizat în doar câteva ore.

Oh, Da!: Care sunt modelele care se vând cel mai bine?

O.V.: Fără doar și poate, modelele cu elemente vegetale, precum cele din colecția Más A Tierra, sunt în topul preferințelor clienților noștri. La acestea se adaugă tapete în stil Art Deco și cele abstracte, ușor de integrat în orice tip de amenajare.
 

Oh, Da!: Cum arată casa ideală pentru voi?

O.V.: Visez la o casă amenajată în stil minimalist spre eclectic, unde tapetul marchează starea de bine prin culoare și design desăvârșit. Ca să creez textură și dinamism, as încununa tapetul cu obiecte de mobilier aflate la granița dintre tradițional și ultramodern, care emană energia luxului confortabil. 
 

Oh, Da!: Ce tapet VLAdiLA aveți la voi acasă?

O.V.: Tapetul Scenes from life, un model realizat manual, în stil Chinoiserie, care creează o ambianță relaxantă și feminină.

Oh, Da!: Ce vă doriți pentru viitor?

O.V.: Am început deja procesul de internaționalizare, iar în urma târgului de la Paris ne bucurăm de numeroase colaborări externe.

Anul 2023 ne așteaptă cu brațele deschise, cu noi proiecte și provocări, câteva colecții-concept, extinderea portofoliului de produse și aducerea poveștii Casei de Design VLAdiLA la următorul capitol.

 

Mai multe informații despre VLAdiLA:

website: www.vladila.ro

Facebook: VLAdiLA

Instagram: vladila.official