Oh, DA! Premiul Special la concursul Concepte de amenajare DecoDays 2023
Conic Design Studio câștigă premiul special la concursul Concepte de amenajare, organizat de Mendola Fabrics, în cadrul expoziției de design interior Deco Days 2023. Echipa lor este formată din Gabriel Alexoiu, Cristiana Comănici și Bianca Păun, trei colegi de facultate care, în urmă cu doi ani, în timp ce lucrau împreună pentru proiectul de diplomă, au decis că au petrecut prea mult timp împreună la cămin și la facultate pentru a putea continua pe drumuri diferite. Așa și-au deschis un mic studio în București.
Atât din punct de vedere estetic, cât și din perspectiva felului în care abordează un proiect, ei spun că au principii comune și ajung repede la un numitor comun și poate că acesta este motivul care i-a unit. Pentru ei, literă de lege este atingerea tuturor nevoilor într-un mod eficient dar și estetic. Sunt conștienți de faptul că oricât de mult s-ar lăsa purtați de imaginație și preferințe personale, scopul lor e de a contura un cămin, un loc cu care beneficiarul să fie pe deplin mulțumit.
Gabi, Cristiana și Bianca au fiecare afinității diferite pentru anumite direcții și niște din arhitectură, iar acest lucru le-a permis să abordeze o gamă foarte diversă de proiecte, însă când vine vorba de gusturi sunt pe aceeași lungime de undă. Le plac până și aceleași culori și mărturisesc că deseori li se întâmplă să vină asortați la birou, atât de simbiotici sunt.
În ceea ce privește proiectele de până acum, s-au axat mult pe proiecte de arhitectură pentru locuințe, pe proiecte de securitate în caz de incendiu, și ușor au început să se dezvolte și pe partea de design interior, unde au cochetat puțin cu zona HoReCa, însă aici și-ar dori să aibă oportunitatea să exploreze mai mult.
Momentan sunt mulțumiți cu tipul de proiecte pe care le realizează, dar în ultima vreme au făcut un efort să iasă din zona de confort și plănuiesc să participe la mai multe concursuri pentru că le dau o energie aparte. Anul acesta, pe lângă participarea la Deco Days, au participat la concursul realizat de Romanian Design Week x IQOS, unde au ieșit pe locul al II-lea și la alte două concursuri internaționale, unde au fost finaliști.
Ca stil de amenajare, se îndreaptă către o zona sustenabilă, dominată estetic prin contraste. Își doresc să obțină spații vibrante, prin care să se diferențieze de ceea ce este comun și au speranța că vor reuși să ofere fiecărui client propuneri individualizate, croite pe nevoile și personalitatea lui.
Direcția către arhitectură a fost trasată încă din copilărie în cazul fiecăruia și se reflectă în preocupările lor din prezent.
Gabi: În generală, profesoara de desen a remarcat că era singurul din clasă care prefera să deseneze case în locul peisajelor. I-a spus că desenează în perspectivă. El nu știa sigur ce înseamnă, desena intuitiv, dar ulterior a căutat tutoriale pe internet și a aprofundat subiectul.
Cristiana: Relațiile cu bunica și tatăl ei au creat contextul care să o direcționeze către arhitectură și design. Își aduce aminte că în perioada copilăriei existau pungi de cumpărături cu personaje Disney inscripționate, iar ea o ruga pe bunica să i le recreeze pe hârtie. Bunica i-a sprijinit înclinația către desen. Apoi, din relația cu tatăl ei a deprins deschiderea către a crea obiecte handmade, inclusiv din diferite resturi, pentru că tatăl ei lucra într-o fabrică unde se realiza mobilier și deseori participa alături de el la munca pe care o făcea. De acolo și până la arhitectură nu a mai fost cale lungă.
Bianca: A pornit pe acest drum sub îndrumarea mamei ei, inginer cu înclinații artistice. A copilărit printre planșe pliate cu cartuș și personaje desenate de mâna mamei. Punctul culminant a fost atunci când, în școala generală, din lipsă de opțiuni pentru jocuri pe calculator, a primit programul 3D Home Architect și a descoperit bucuria de a își petrece ore în încercarea de a construi case.
Pentru standul de la DecoDays au amenajat un living room cu tema „nostalgia with a twist”. Pentru a obține această atmosferă au ales stilul Art Deco cu tușe contemporane.
Gama de culori ruginiu, maro, albastru, alb creează, pe de o parte, acea predispoziție emoțională către o ușoară nostalgie față de trecut. Pe de altă parte, roșu și albastru sunt culori primare, care, prin contrastul lor puternic, dau acel sentiment dramatic pe care ei spun că și l-au dorit să îl obțină. Detaliile albe și accentele aurii sunt note elegante, specifice stilului Art Deco. Același rafinament au încercat să îl mențină și la nivelul materialelor folosite, ca să păstreze specificul stilului. În acest sens, au folosit marmură, sticlă neagră semi-opacă, oglinzi și materiale aurii.
Twistul anunțat din concept apare prin câteva elemente de mobilier neobișnuite, cum ar fi scaunul Spun, care, prin supradimiensionarea sa, este un element Modern Maximalist. Cei de la Conic Design și-au dorit ca prin astfel de elemente de impact să scoată din anonimat spațiul și să îi dea acea tușă de personalitate puternică. Lampa Kabuki funcționează în aceeași logică, este un element supradimensionat care atrage atenția și care reinterpretează sticla de cristal, acest material prețios potrivit stilului Art Deco, într-un mod contemporan. Vopsirea incompletă a peretelui de fundal într-o culoare accent amintește de tabloul „Pătrat roșu” a lui Malevici și este un alt efect vibrant.
Așteptăm cu interes să le observăm parcursul și în viitor.