Oh, DA! Nova by 201 Design Studio

Oh, DA! Nova by 201 Design Studio- Amenajari - Studio design interior - Ohda.ro

Oh, DA! Nova by 201 Design Studio

 

Vă provocăm să căutați pe Google brandul 201 Design Studio, fondat de Mira Ene și  Codrin Stănciulescu, un cuplu de tineri ultra talentați, prezenți în domeniul designului de produs din 2012. O să descoperiți produsele create de ei în portofoliul marilor producători de accesorii, precum Bolia, Woud Denmark, Askia Furniture etc., o să observați creațiile lor reprezentate pe site-urile cele mai mari de design și o să vedeți că în parcursul lor au adunat premii care îi poziționează astăzi printre cei mai prolifici designeri de obiect din România.  

Noi am pariat pe ei demult, încă din perioada în care proiectele lor erau mai ales pe hârtie și am știut că vor ocupa un loc de cinste în istoria designului autohton. Sunt un exemplu rar de determinare și de conștiinciozitate, de pasiune neobosită și de talent în spatele căruia se simt cele 10.000 de ore de muncă. În prezent, studioul lor dezvoltă concepte de mobilier, corpuri de iluminat si accesorii home-deco.

Toate obiectele lor au potențialul să treacă testul timpului și cel mai probabil, multe dintre creațiile lor vă sunt deja familiare, dacă activații în domeniul designului de interior. Cei doi sunt mereu în căutarea unei expresii stilistice care să sublinieze calități sculpturale, peste care suprapun utilizarea responsabilă a materialelor și știu foarte bine să optimizeze procesele de fabricare (dacă ești producător de obiecte în România și încă nu ai apelat la ei, poate ar fi momentul).  

Codrin Stanciulescu și Mira Ene

 

 

Nova - lampa de masă care devine rapid o celebritate   

 

Subiectul acestui articol îl face însă lampa Nova, care, conform celor povestite de cei doi, este rezultatul mai multor surse de inspirație și o călătorie de căutare și de retrasare a unor expresii stilistice. O reinterpretare a unui obiect cu parfum istoric, readaptat la stilul de viață și la valorile actuale. Un Art-Deco, Streamline Moderne, și un exercițiu de a imagina habitarea în orașul Metropolis, din filmul cu același nume, al lui Fritz Lang. O lampă care încearcă întruchiparea tuturor acestor expresii stilistice și le sintetizează într-un produs contemporan. Desenul final al lampii începe cu un abajur din sticlă care prin forma sa pare că plutește, ulterior rematerializandu-se într-un volum solid către bază, creând astfel un contrast foarte interesant. 

 

 

 

Poate unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte ale acestui obiect de iluminat, ar fi faptul că lampa este aplatizată pe una dintre direcțiile sale. Această particularitate creează o formă dinamică, interesantă, ce se schimbă in același timp cu unghiul de vedere, dar are si o justificare practică - lampa ocupă mai puțin spațiu pe un birou, fără a compromite cantitatea de lumină necesară și, de asemenea, o face potrivită pentru amplasarea pe rafturi, pervazuri, noptiere sau mese mici.

Elementul din alamă care împarte vizual abajurul, din sticlă de bază, este și piesa de legătură între cele două volume principale, find atât o piesă estetică, dar și cu un important rol structural. Toate părțile componente ale obiectului sunt tratate cu atenție, astfel micile șuruburi cu imbus, care sunt plasate pe părțile laterale ale acestui suport, transformă o soluție tehnică într-un detaliu delicat. 

 

 

Știm că pentru unele persoane poate părea “doar o veioză”, însă în noi a declanșat o poezie întreagă și am avea multe dezbătut pe seama acestui obiect care se face remarcată oriunde ai amplasa-o. Vă lăsăm și pe voi să ne spuneți cum vi se pare și sperăm să luați în calcul obiectele cu poveste, autohtone, atunci când vă amenajați spațiul.