Oh, DA! Locul al treilea la concursul Concepte de amenajare DecoDays 2023

Oh, DA! Locul al treilea la concursul Concepte de amenajare DecoDays 2023 - Amenajari - Studio design interior - Ohda.ro

Oh, DA! Locul al treilea la concursul Concepte de amenajare DecoDays 2023

Brut Design este echipa câștigătoare a premiului al treilea la concursul de concepte de amenajare, organizat de Mendola Fabrics, în cadrul expoziției de design interior Deco Days 2023. Echipa a fost formată de David Grozav, fondatorul, owner-ul și directorul creativ al Brut Design, care i-a cooptat pe Ionu, unul dintre cei mai buni prieteni din timpul facultății de arhitectură, și pe Sami, verișorul lui, specializat pe partea de instalații. 

 

 
Randare. Concept pentru competiția Deco Days: „Cuibărind sub soarele dimineții” 

 

David povestește că începuturile acestei idei de business s-au conturat undeva în perioada cât a fost student al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, când a realizat că interiorul unui spațiu are un efect psihologic important asupra stării oricui, iar acest aspect concret, de a face viața cuiva mai plăcută, a fost ceea ce l-a atras. Bineînțeles, pe lângă atracția pentru dimensiunea estetică și creativă, care l-a adus în primul rând pe acest drum.   

 

Earth, Wind, Fire Villa a fost realizat pentru un beneficiar confidențial, pe o porțiune privată în Villa în La Jolla, California 

 

Pe măsură ce ideea propriului studio de design prindea contur, David spune că avea constant impresia că în România calitatea spațiului construit nu se ridică la înălțimea frumuseții naturale a peisajului, iar asta va rămâne un deziderat pentru el: să dăm generațiilor viitoare o țară reconstruită, pe cât de mult posibil estetic, păstrând o identitate locală. Plecând de la contemplarea frumuseții naturii, materialele cât mai puțin prelucrate se anunțau un element care să îi definească stilul. Așa a apărut și denumirea brandului, BRUT, care subliniază acea frumusețe naturală, primitivă, care este o sursă permanentă de inspirație pentru David și echipa lui.   

 

Principiile urmărite au fost transparența (prin utilizarea sticlei curbate la colțuri), apropierea față de client (prin zona de servire deschisă, și prin orientarea banchetelor față în față), rafinament (prin materiale și texturi) 

 

La început au colaborat cu oricine, pentru orice proiect, pentru a dobândi cât mai multă experiență. Pentru David, o perioadă foarte importantă în dezvoltarea profesională a fost cea în care a experimentat ca project manager pentru un brand de restaurante fast-casual al unui prieten, unde s-a ocupat intens de implementarea a două amenajări, dar și de alte aspecte ce țineau de business. Fiind un brand nou încă, nu existau suficienți oameni care să preia toate rolurile, așa încât a fost nevoie să se ocupe și de HR, product development și brand integration.

 

David mărturisește că procesul prin care au ajuns în punctul în care sunt astăzi, în care pot aborda cam orice proiect cu încrederea că îl pot duce la sfârșit, a durat ani buni. Au experimentat până au ajuns la un workflow eficient atât pentru ei, cât și pentru beneficiari, au creat un pipeline intern pentru realizarea conceptului și a randărilor, și și-au creat o rețea de furnizori. 

 

 
„Avem cel mai frumos restaurant din județ. Vin oameni de peste tot doar ca să îl vadă; amenajarea interioară a devenit integrală în brandul nostru și ne ajută foarte mult cu vânzările” Teo, proprietarul restaurantului The Berg’s.

 

În prezent, aproximativ jumătate dintre proiectele lor sunt în HoReCa, incluzând restaurante, cafenele și pensiuni, iar cealaltă parte este cea rezidențială, unde preferă să realizeze case integral, pornind de la partea de arhitectură, până la peisagistică și design interior. În același timp, sunt deschiși și către proiecte rezidențiale mai mici.  

 

Earth, Wind, Fire Villa din La Jolla, California, a fost selectat pentru Expo Dubai 

 

Din când în când experimentează cu proiecte conceptuale abstracte sau cu o tematică foarte specifică. Le-a plăcut foarte mult trendul dreamscape-urilor din ultimii ani. 

Pentru viitor au multe planuri și mărturisesc că provocările noi îi stimulează. Își doresc ca ariile principale de focus să rămână HoReCa și zona rezidențială. Dar, în afară de acestea, nu exclud proiecte care presupun doar vizualizare, pentru că au experimentat acest lucru și le-a plăcut. Își doresc să creeze un proiect 3D de vizualizare în stil VR a unor clădiri istorice, a mai multor temple și locații dacice, unul dintre ele fiind Sarmisegetuza. De asemenea, plănuiesc să prototipeze colecții de produse de mobilier, și, în acest sens, colaborează deja cu un brand din străinătate pentru crearea unui tool de vizualizare online interactivă în domeniul imobiliarelor.

Mai mult decât atât, își doresc să își extindă proiectele de design interior și în afara țării. Și nu în ultimul rând, își doresc să participe la cât mai multe concursuri, cum a fost și cazul Deco Days, despre care spun că i-a prins într-un moment important al dezvoltării lor și de aceea  a fost un efort conștient de a stabili cât mai multe conexiuni cu cei din domeniu. Pe mulți dintre expozanți îi știau deja prin serviciile sau produsele lor pe care le folosiseră anterior, dar Deco Days a fost contextul oportun să se cunoască în persoană. 

 

Proiecte programate pentru 2024 

 

Proiecte programate pentru 2024

 

Prin standul cu care au participat la concurs au vrut să capteze imaginea poetică a unei familii de păsări care se cuibăresc în stufărișul de pe malul unei ape în soarele dimineții. Este o imagine puternic senzorială pe care și-au dorit să o redea printr-un stil care să arate apropierea de natură, îmbinat cu eleganța unor elemente Art Deco. În acest sens, au ales să amenajeze un spațiu combinat, cu funcționalități de living room și dining room.

Senzația de cuib apare atât prin folosirea preponderentă a formelor rotunde din elementele de mobilier, cât și prin stratificarea elementelor de pe pereți. Prin texturile și culorile lor diferite, draperiile, perdelele, tapetul și piatra sunt straturi senzoriale ale acestui “cuib”, care funcționează ca un element care închide perspectiva și oferă intimitate, și delimitează, în același timp, cele două zone. 

 

Dacca: Lounge set Lunam by Kartell, Lampadar Leaf Lamp Tree by Green Furniture Concept; perdele, draperii Mendola Fabrics 

 

Placare tip U nișe Enipau; Dacca: Scaun Lounge Flexlux Clement, Masa dining Poule by Kristalia, Pendul Mediterania S 105 by BOVER, Scaun Pedrali Hera; Decorațiuni Nobila Casa 

 

Cromatic, contrastul principal alb-negru este îmblânzit de paleta de culori culori calde, cu tonuri pământii. Un aport important în crearea atmosferei molcome din zorii zilei este lumina lăptoasă oferită de corpurile de iluminat care pun în valoare variația de culori naturale și texturi organice.  

 

Randare 

 

Vom urmări cu interes parcursul viitor al studioului Brut Design, care promite a fi unul plin de proiecte originale.