MECENA.ART – mai mult decât o galerie de artă

MECENA.ART – mai mult decât o galerie de artă- Recomandarea zilei - Studio design interior - Ohda.ro

MECENA.ART – mai mult decât o galerie de artă

MECENA.ART este prima galerie care mi-a făcut cunoștință cu arta imersivă, iar pentru asta va rămâne, cu siguranță, una dintre cele mai iubite experiențe ale mele în mijlocul ei. 

Recomandare de Ioana Mocanu
Foto: MECENA.ART


Expoziția „She was here” a fost mai mult decât debutul MECENA.ART, cu atât mai mult cu cât nu mai existase nimic care să-i semene pe piața de artă din România. Deși expoziția a însemnat 3 camere ce se întindeau pe doar 100 mp, am petrecut 3 sferturi de oră în 5 lumi diferite care m-au fascinat. Silvana și Alin Popa, fondatorii acestei galerii, au creat un concept care să adulmece toate simțurile privitorului: de la jocul de lumină și sunet, până la miros, scenografie și efecte speciale..., toate aceste stări de senzații m-au trimis cu gândul la fabulos, la ireal.

 

 

 

Ireal este și curajul lor, să înceapă acest proiect în plină pandemie, găsind în această împrejurare o oportunitate prin care să ofere oamenilor contextul care să le stârnească simțurile și să-i apropie de artă.

 

 

 

Dincolo de latura artistică, MECENA.ART se concentrează și pe educație, atât prin încurajarea tinerilor talentați, cât și prin emanciparea publicului larg. Proiecte precum „E fără 10”, „Mirrors of Brâncuși”, „Zoli Toth – Better Together” sau „The Garden of Beauty” au demonstrat cele mai importante principii care au făcut ca arta să fie mereu vie, în pofida timpului ce o parcurge:

 

Să nu râvnești la perfect!

În artă, ca și în viață, fuga după perfecțiune ucide aripile, orbește imaginația și descurajează talentul. De aceea, MECENA.ART este un loc al libertății de exprimare, dar și al identificării de sine prin artă.

Cum spunea și Dali, „Have no fear of perfection, you will never reach it!”

 

 

Să nu fii de neatins!

Exclusivitatea a fost dintotdeauna un moft prețios al artiștilor, ceea ce i-a determinat pe mulți dintre ei să nu se lase priviți prea îndeaproape, iar multe dintre lucrări au rămas, din acest motiv, sufocate de prea multă apartenență. Cum spun cei de la MECENA.ART, „istoria artei ne învață că arta nu este făcută să trăiască în studioul artistului la infinit, ci mai degrabă să umble în lume și să lase o amprentă.”

”Childhood dream”, autor: Sevan Szekely

 

Să nu renunți!

Giacometti este unul dintre cele mai puternice exemple de „nerenunțare” a artistului. Filmul ”Final Portret” (pe care îl recomand cu mare căldură!) aduce în lumină tocmai acest proces nebunesc de creație, de haos interior, de tumult neînțeles și de contrast de emoții care, totuși, nu te lasă să renunți. Orice artist se întreabă, cel puțin o dată în experiența lui, dacă darul acesta al creației este un blestem sau o binecuvântare.

”Duh”, autor: Emanuel Chiriac.

 

Să nu ții pentru tine!

Arta este, prin definiția sa, un cadou pentru lume, iar nu un trofeu pentru sine. Mai mult decât atât, înțelegând scopul artei, poți reuși să oferi mai mult decât obiectul de artă în sine: poți oferi emoții de tot felul, inspirație, curaj sau înțelegere. MECENA.ART încearcă din răsputeri să lupte cu orice este prestablit sau impus ca „regulă” în artă și să învețe atât artistul, cât și publicul, să nu închidă arta într-o colivie.

”Madman”, autor: Atena Bercuci

 

Să fii liber!

Orice îngrădire a libertății de expresie în orice formă a ei, nu lasă arta să fie, să respire. Să fii liber ca artist și ca om înseamnă să înțelegi și că nimic nu îți aparține, cum spuneam mai sus, dar și că nici tu nu aparții obiectului de artă creat de tine. Să fii liber înseamnă...

 

...să iubești!

Cu adevărat. Fiindcă iubirea față de artă, la fel ca iubirea față de oameni sau față de tot ce e viu, nu te lasă să transformi în posesie ceea ce iubești. Un exemplu de actualitate aparent amuzant, dar trist, e și turistul austriac care, în vizită la Muzeul Gipsoteca din Passagno, a rupt 3 degete ale sculpturii Paolina Borghese (Bonaparte), încercând să facă o fotografie cu aceasta, rezemat de ea.

„Woman with red hands”, autor: Trick Patrick

 

MECENA.ART este un proiect tânăr, dar foarte curajos și cu mult potențial, care deja creează un impact puternic în lumea artiștilor, iar noi le dorim mult succes în acest demers! În continuare, din data de 15 mai, puteți vizita noua expoziție dedicată Zilei Internaționale a Copiilor, „Happiness. The pure joy of Art”, care se va deschide în noul spațiu MECENA.ART - Pipera, str. George Constantinescu 2-4, dar și expoziția „Before Midnight”, care urmează lucrările lui Trick Patrick ca un ecou al modului în care societatea merge înainte. (locație: Strada 11 iunie 50, sector 4, București (Fabrica).

„Cuplu”, autor: ABO

 

„MECENA.ART – Not your usual gallery este o platformă omnichannel care își propune să formeze o comunitate a oamenilor care evadează din cotidian prin crearea sau achiziționarea de artă, un spațiu sigur pentru artiștii contemporani și iubitorii de artă deopotrivă. Proiectul pune un accent special pe consolidarea relației între artist și privitor. MECENA.ART are atât două spații expoziționale imersive, cât și un canal online care pune cumpărătorul de artă în contact direct cu lucrări de artă contemporană. Toate cele trei spații vor găzdui o selecție de lucrări din mai multe stiluri, de la abstract și expresionism la figurativ, și din mai multe medii - pictură, sculptură, grafică, artă textilă, fotografie, obiect de artă.”

Website: www.mecena.art
Facebook: MECENA.ART
Instagram: mecena.art