INTERVIU Dia Buga (designer de obiect): „Consider perfectiunea obositoare, imi place sa cred ca imprefectiunile noastre ne fac mai frumosi.”

INTERVIU Dia Buga (designer de obiect): „Consider perfectiunea obositoare, imi place sa cred ca imprefectiunile noastre ne fac mai frumosi.”- Povestea din spate - Studio design interior - Ohda.ro

INTERVIU Dia Buga (designer de obiect): „Consider perfectiunea obositoare, imi place sa cred ca imprefectiunile noastre ne fac mai frumosi.”

Iată un interviu pe care sigur îl așteptați cu nerăbdare sau, dacă nu îl prevedeați deja, cu siguranță vă va face seara frumoasă și „luminoasă”, cu lumina Dianei Buga!

Pe Dia Buga o știm deja de câțiva ani buni și, totuși, continuă să ne surprindă cu efervescența și vitalitatea ei cu fiecare ocazie! La fiecare curs de design interior, tema „Recomandă un designer român autohton!” era deja ca un deja-vu pentru noi când, dintre sute de cursanți, numele ei devenea o repetiție sezonieră!

Mulți dintre voi o urmăriți în social media, și mai mulți o iubiți pentru stilul neobosit și inconfundabil de artist, așa că haideți să o primim cu toții cu un mare: Oh, DA! 

Înainte de a începe, totuși, vrem doar să spunem că ceea ce ne place nouă cel mai mult la ea, pentru că este și unul dintre principiile noastre, este modul în care susține talentele locale și cum promovează artiștii români, cu atâta naturalețe și simplitate, cu atâta convingere și cu atâta sinceritate.

Poate părea un lucru mic, dar, într-o lume a #hashtagurilor și a #influencerilor, un pic de autentic ne face să tresărim. Așadar, haideți să descoperim împreună cum să ne păstrăm reali, creativi și… imperfecți, alături de Dia Buga!

Interviu de Ioana Mocanu 

 

Cine e Diana Buga și care este backgroundul ei?

Sunt Diana Buga, sunt fascinată de procesul creației și caut mereu modalități de exprimare prin care să îmi las amprenta. Am absolvit Univeritatea de Arte și Design, în cadrul careia am făcut cunoștință cu multe materiale cu care a trebuit să experimentez și să fac diverse teme. Așa au ieșit primele idei. 

Totul s-a născut din pasiune și dragoste. Nu am avut o strategie clară pentru ceea ce am construit de-a lungul timpului, ajungând să fie ce este acum, dar uneori, în viață, lucrurile apar spontan și îmi place să le văd ca pe o provocare sau oportunitate și să le abordez în parte, pas cu pas. De aceea, mă axez pe prezent și sunt atentă la tot ce îmi oferă viața.

 

Pentru că ești “creator”, “modelator” și chiar “dirijor” de lumină, orchestrând atât însăși lumina, cât și umbrele, care crezi că este rolul luminii în viața noastră? Dar al umbrelor?

Consider lumina foarte importantă într-un spațiu, deoarece are un rol puternic de a influența percepția asupra spațiului și capacitatea de a modifica dispoziția unei persoane. Am ales să mă joc cu spațiul și lumina, să descopăr noi forme de exprimare și metode de a da spațiului un aer unic și o personalitate puternică. 

Cât despre lumina ambientală și jocul de umbre rezultate la întâlnirea luminii cu materialele și forma lămpilor, este ceva ce m-a fascinat mereu. Ele fac parte din toata povestea mea.

 

Consider perfecțiunea obositoare, îmi place să cred ca imprefecțiunile noastre ne fac mai frumoși. 

 

Ce rol are frumuseţea într-o lume a filtrelor de pe Instagram și a perfecțiunii frumos ambalate? Care este diferența între frumusețe și perfecțiune?

Frumusețea vine din suflet. Cei mai frumoși oameni sunt cei sinceri, autentici, care au curaj să se poarte pe ei, așa cum sunt. Nu sunt deloc de acord cu moda asta a filtrelor și cu dorința oamenilor de a fi toți la fel. Consider perfecțiunea obositoare, îmi place să cred ca imprefecțiunile noastre ne fac mai frumoși. 

În ceea ce privește produsele create manual, imperfectul este o parte din ele și consider că asta le diferențiază și le face să fie unice în felul lor de a fi.

 

Care sunt valorile pe care le urmărești când vine vorba de ceea ce creezi? Ai întâmpinat situații în care ai refuzat un anumit proiect, pentru că ai simțit că nu rezonează cu crezul tău artistic?

Nu am prea fost pusa în situația să refuz proiecte, pentru ca am reușit mereu să le dirijez în direcția în care să mă reprezinte pe mine și, totuși, să îndeplinească și condițiile clientului. 

În schimb, refuz persoanele care caută un produs cu totul diferit decât ceea ce fac eu și încerc să le explic cu răbdare că procesul de producție pentru un produs nou este unul foarte complex și necesită o bucată mare de timp pentru a cunoaște materiale noi și a găsi metode de a le prelucra.

 

Ce alți artiști români recomanzi? De ce? Le poți asocia câte o calitate care să îi diferențieze pe fiecare în parte?

M-am înconjurat mereu de persoane creative și am considerat ideea de comunitate foarte importantă. Recomand cu drag toți prietenii cu care am colaborat la diverse proiecte și îi apreciez pentru curajul de care au dat dovadă când și-au urmat și materializat visul: Cristina Frei, Liniște Candles, Șezi, Atelier Arboritm, Adrian Balcau, LUTArami, Radu Abraham, Crafted on Earth, Art shape design.

 

Ce poveste vrea să spună colaborarea cu Cristina Frei (veste care ne-a bucurat mult!)?

Apreciez mult persoanele din breasla mea, care au curajul să se exprime și să afișeze tot ce este în sufletul lor. Pentru că, fără să ne dăm seama, odată cu creativitatea, expunem în fața tuturor și vulnerabilitățile noastre, iar acesta este un lucru de apreciat.

Și…, cum Clujul este un oraș micuț, iar eu, o persoana vibrantă care vrea să cunoască fiecare omuleț creativ, am mers către Cristina Frei cu dorința de a face ceva frumos împreună.

Nu aveam o idee tare clară, dar știam că va ieși ceva frumos și, cel mai important, că vom lucra împreună și vom aduna încă o experiență frumoasă.

Ai un designer internațional (sau artist) cu care ți-ar plăcea să colaborezi?

Mi-ar plăcea sa colaborez cu Olafur Eliasson, el este artistul care mă fascinează încă de pe băncile facultății. 

 

 

Care este proiectul tău de suflet? Ne poți numi lampa preferată, dar și amenajarea cea mai dragă, în care ai integrat lămpile tale?

Aș spune ca fiecare proiect a avut ceva special și îmi iubesc toate produsele în egală măsură. Recent, însă, am luat parte la un proiect tare frumos, un restaurant din Oradea, Kintaro, care găzduiește 24 de lampi de diferite dimensiuni, iar maniera în care acestea sunt expuse le transformă într-o mare agitată de forme unduite.

 Acesta este cel mai recent proiect de care sunt tare mândră.

Ești cunoscută, deja arhicunoscută pentru câteva modele renumite de lămpi.

Ai, totuși, și alte obiecte pe care le-ai creat, cu alte funcționalități, și nu au ieșit (încă) la iveală?

Momentan lucrez la o colecție nouă de lămpi create din sticlă, colecție de care sunt tare încântată și aștept cu nerăbdare să ajungem la partea în care să împărtășesc toată munca. 

Aceasta colecție este diferită, pentru că partea de producție nu mai ține strict de mine, voi colabora cu o mică fabrică de sticlă și voi învăța procese noi de prelucrare. Este o altă provocare pe care am îmbrățișat-o cu brațele larg deschise și sunt sigură că îmi va deschide alte oportunități.

 

Ai lucrări pe care nu le-ai vinde niciodată?

Nu, nu aș vrea sa țin nimic doar pentru mine. Până la urmă, toată ideea e să creez ceva și să dau mai departe oamenilor care apreciază cu adevărat munca mea. 

Asta este adevărata răsplată pe care o primesc după toata munca: aprecierea și mulțumirea celor din jurul meu.

Ce alte pasiuni ai? Ce anume te inspiră?

În momentul de față, aș spune că mă inspiră tot prezentul în care trăiesc, starea mea de spirit, vibrațiile oamenilor din jurul meu, toate trendurile pe care le urmăresc în domeniul designului, tot.

Printre lucrurile care mă relaxează cel mai mult, sunt discuțiile cu prietenii dragi și plimbările în natură.

 

Care e mesajul pe care încerci să îl transmiți prin arta ta?

Un sfat din partea mea ar fi să nu mai luăm viața așa în serios, să ne dăm voie să ne jucăm, să visăm, să experimentăm, să încercăm să ne găsim propriul fel de a vedea lucrurile și, cel mai important, să ne dăm voie să greșim, pentru că asta este singura metodă prin care învățăm.

Unde o putem găsi pe Dia Buga?

Mă puteți găsi pe site-ul meu, www.diabugadesign.ro, și pe toate rețelele de socializare pe care sunt tare activă și încerc mereu să surprind cu un strop de creativitate.

Facebook: DiaBuga Design
Instagram: diabuga