INTERVIU Carmen Ciurescu (designer textile): „In colectiile noastre, avem peste 6000 de materiale si de modele (...).”

INTERVIU Carmen Ciurescu (designer textile): „In colectiile noastre, avem peste 6000 de materiale si de modele (...).”- Interviu - Studio design interior - Ohda.ro

INTERVIU Carmen Ciurescu (designer textile): „In colectiile noastre, avem peste 6000 de materiale si de modele (...).”

Carmen Ciurescu este genul de profesionist care duce pasiunea la nivel de excelență prin cele mai mici detalii de care ține cont, atunci când se ocupă de un nou proiect. Cu peste 25 de ani de experiență în industria textilelor, Carmen a reușit să construiască la Royal York un univers al perdelelor, al draperiilor și al tuturor textilelor necesare unei locuințe.

 

Pentru că alegem cei mai buni designeri în proiectele noastre, vrem să le descoperim și povestea din spatele businessului care a traversat decenii de succes. De aceea, astăzi stăm de vorbă cu Carmen Ciurescu, designer de textile și unul dintre liderii pieței din România în acest domeniu, pentru a afla cum a pornit acest business și care sunt pașii pentru a alege perdelele perfecte pentru casa ta!

 

interviu de Ileana Răducanu

video by @Valentin SK

 

 

Cum te-ai descrie?

 

M-aș descrie ca o persoană căreia îi place să facă hăinuțe pentru ferestre. Am crescut cu ferestrele în față, a fost singura mea meserie.

 

În timpul facultății, am deschis o companie prin care importam, din Italia, componente pentru jaluzele. Noi lucrăm cu foarte mulți furnizori și cu foarte multe materiale. În colecția noastră, „scump” înseamnă între 90-110 euro/metru liniar. Dacă ne referim la calitatea țesăturii, ne referim la materiale precum mătase sau combinații cu mătase, inul, în general, este un material scump.

 

 

Ce presupune mentenanța?

 

Mentenanța înseamnă, în primul rând, curățarea perdelelor. La capitolul „sisteme” nu am avut probleme, lucrăm cu aceiași furnizori dintotdeauna. La capitolul „mentenanță” intră curățarea materialelor, rearanjarea lor pe șine, să arate la fel ca la început și călcatul perdelelor, care este un element esențial la o perdea sau la o draperie.

 

Cât de des se recomandă curățarea perdelelor?

 

Dacă este vorba despre o locație unde se fumează, măcar o dată/an. Dacă e o locație unde nu se fumează, o dată/an sau o dată la doi ani, pentru igienizare. Oamenii cer materiale care să reziste la praf, la fum… și, atunci, plecând de la aceste aspecte, alegem materiale care sunt mult mai rezistente. 

 

 

De exemplu, perdeaua albă pe care o avem în spate, pe care o numim „Pufoșica” este o perdea pe care o folosim de aproximativ 3 ani și este una dintre surprizele vieții mele în acest domeniu, în sensul că este o perdea care are un aspect natural, dar ține foarte mult la praf. Această perdea are o culoare alb-lapte. 

 

Avem anumiți clienți cărora le-am curățat noi perdelele, pentru că avem și acest serviciu pus la dispoziția clienților (doar pentru materialele comercializate de noi, pentru că avem o fișă tehnică în spate și știm exact cum să le curățăm) și am observat cum, după 3 ani, perdeaua aceasta se spală și arată absolut ca nouă.

 

 

Există alte materiale care, în timp, se îmbâcsesc. Contează foarte mult textura materialului, nu neapărat cu ce anume îl speli. 

 

În cazul draperiilor, mai devreme de 2-3 ani, nu se curăță.

 

 

Ce tehnologii noi au apărut?

 

Au apărut, mai ales, multe materiale tehnice noi. Oamenii tind spre stilul minimalist și folosesc foarte mult materiale ușoare.

 

Vindeți și sisteme electrice?

 

Vindem sisteme electrice, dar nu în cantitate foarte mare, pentru că ele sunt destul de costisitoare. Totuși, pentru clienții care vor să aibă comoditatea de a sta pe canapea și de a-și regla lumina din draperie, pot să o facă. De exemplu, pentru un living cu două ferestre, numai sistemul automatizat poate ajunge undeva la 1500 euro, față de un sistem de șine din aluminiu (noi folosim doar sisteme din aluminiu) care nu costă mai mult de 300 lei. 

 

 

Oferiți consultanță pentru cei care nu au un ghid în lumea țesăturilor?

 

Da, sunt clienți cu care pot discuta acest lucru; aceștia sunt, cumva, clienții mei de suflet. Atât de mult le povestesc despre aceste detalii, încât mulți dintre ei îmi spun la final că aveau impresia că e mult mai simplu. 

 

Îmi place ca interlocutorul meu să înțeleagă ceea ce eu îi povestesc. Am avut, însă, și surprize în care clientul a știut de la început foarte bine ce a dorit. 

 

Ce anume cer clienții?

 

Înainte de orice, purtăm o scurtă discuție telefonică și încercăm să aflăm cam care este stilul casei. În colecțiile noastre, avem peste 6000 de materiale și de modele și, atunci, ne-ar fi imposibil să cărăm un tir de materiale la client acasă. 


De aceea, noi facem prima selecție, mergem cu un geamantan de materiale acasă la client, după care facem măsurătorile, vedem exact despre ce este vorba. Ulterior, dacă materialele aduse nu sunt suficiente, clientul ne vizitează la showroom, unde clientul poate alege alte materiale, în funcție de dorințe și concretizăm calculul produsului final.

 

 

Unde vă putem găsi?

 

Atelierul nostru este la intrarea în Roșu, spre Chiajna (Str. 1 Decembrie 1918, nr.21, Rosu-Chiajna, jud. Ilfov). Acolo avem și o parte din depozit, iar clientul poate găsi și mostre, produse expuse, pentru a vedea exact ce înseamnă o rejansă, cu câte tipuri de rejanse lucrăm, ce înseamnă un stor roman, ce înseamnă o cuvertură, un detaliu al unei cuverturi etc., pentru că noi nu creăm doar perdele și draperii, ci tot ce înseamnă materiale de casă: pernuțe, cuverturi, fețe de masă, șervete, toate acestea fac parte din portofoliul nostru.

 

 

Care sunt materialele pe care le-ai ales pentru acest showroom?

 

Materialele alese sunt de o calitate bună, cu un preț foarte bun, niște materiale pe care le importăm și pe care le avem în colecție de mai mult de un an: este vorba despre un dim-out, un material care face aproape întuneric, dar la atingere arată ca o țesătură naturală. Această perdea este foarte fină, foarte ușor de întreținut și foarte rezistentă la praf.