DESIGN YOUR LIFE - INTERVIU Mihnea Gheorghiu, Designer de Produs, fondator Woodyo - Creative Wood Engineering

DESIGN YOUR LIFE - INTERVIU Mihnea Gheorghiu, Designer de Produs, fondator Woodyo - Creative Wood Engineering- Design your life! - Studio design interior - Ohda.ro

DESIGN YOUR LIFE - INTERVIU Mihnea Gheorghiu, Designer de Produs, fondator Woodyo - Creative Wood Engineering

Mihnea Gheorghiu este designerul pasionat, specialistul dedicat, artistul care a ridicat prelucrarea lemnului la nivel de artă, fondatorul atelierului "Woodyo - Creative Wood Engineering", antreprenorul ambițios, mereu curios, fidel celor mai mari târguri și expoziții de design, premiat în nenumărate rânduri, dar niciodată suficient, pentru ideile unice și revelatoare pe care nu încetează să le transforme în trenduri la nivel național și nu numai!

 

Descrierea ar putea continua la nesfârșit, dar… mai bine îl cunoaștem împreună!

 

Interviu de Ileana Răducanu

 

 

 

Detalii aici.

 

În cadrul Webinarului Live Online DESIGN YOUR LIFE, Mihnea va aborda tema: „Tâmplărie și uși făcute pe comandă. Cum alegem?”

 


Ai avut un profesor care ți-a decis destinul? Cum?

 

Se numește Ivan Cismaru. De la el am învățat să gândesc tehnic, logic și cu o succesiune logică. El a fost primul care ne-a vorbit despre fluxul tehnologic al unui produs. La cursul lui am învățat că orice produs trebuie să treacă printr-un proces de fabricație, pentru a ajunge de la materie primă, la produs.

 

Din acel moment, am început să gândesc ca un inginer și atunci când propun un produs în sine, deja vizualizez dacă și cum acel produs se poate fabrica.

 

 

 

 

E o poveste despre invenția PAL-ului, pe care o știu de la tine. Mi-o mai spui o dată, te rog?

 

Ceea ce noi numim azi PAL înseamnă plăci din așchii de lemn, iar ceea ce foarte puțini dintre noi știm este că PAL-ul a fost inventat de un român, bătrânul profesor Istrate, care mai mult ca sigur, astăzi nu mai este printre noi. Eu am avut norocul să îl prind în facultate, chiar dacă nu mai profesa. Nu îl puteai scoate din laboratorul de TML (tratamente mecanice ale lemnului).

 

Într-o perioadă când se lucra foarte mult, iar fabricile de mobilă nu aveau atât de multă scândură, ca să satisfacă cererea de mobilier, profesorul Istrate, din deșerturile rezultate în timpul fabricării, a inventat aceste plăci. Invenția lui a fost foarte bine primită și foarte curând s-au deschis în România mai multe fabrici de PAL. 

 

 

Cel mai mare proiect la care ai luat parte vreodată? 

 

Am lucrat la multe proiecte frumoase și acum am câteva în derulare. Acestea sunt de la o casă privată, un muzeu sau o clădire administrativă.

 

 

Ce trebuie să aibă un spațiu de locuit, ca să fie perfect, din punctul tău de vedere? 

 

Multă lumină naturală, lemn și oameni dragi.

 

 

 

 

Care este cea mai veche clădire căreia i-ai schimbat tâmplăria? 

 

O biserică în stil brâncovenesc din anul 1743 - Biserica Adormirea Maicii Domnului, situată în zona Fierbinți, judet Ialomița, în satul Micșuneștii Mari, comuna Nuci.

 

 

Ce garanție are o tâmplărie din lemn? 

 

O tâmplărie din lemn stratificat, executată corect, o poți lăsa moștenire și nepoților, dacă o întreții corespunzător.

 

 

 

 

Există niște specificații tehnice de care ar trebui să ținem cont atunci când ne gândim să renunțăm la tâmplăria din PVC și să optăm pentru o una din lemn?

 

Specificațiile tehnice sunt determinate de nevoile fiecărei persoane/case.

 

De exemplu, dacă trebuie să propun o tâmplărie pentru o casă situată lângă un bulevard cu circulație intensă, unde avem zgomot foarte mare, voi insista pentru alegerea unui pachet de sticlă mai complex, care îl va ajuta pe noul proprietar să se bucure de liniște. Iar dacă trebuie să amenajez o casă într-un vârf de munte, unde avem frecvent vânt și temperaturi scăzute, voi insista pentru alegerea unei sticle care va menține căldura în interior. În funcție de pachetele de sticlă alese se dimensionează corect profilul de lemn al tâmplăriei.

 

 

 

 

Care e diferența de preț dintre una și alta?

 

Prețurile pot crește de la 15%, până la 50%, față de o tâmplărie standard, în funcție de cât de mari sunt cerințele. Aici aș face o paranteză și aș sublinia cât de important este să alegem un montaj corect.

 

Din păcate, foarte mulți producători fabrică  tâmplărie corectă, însă o montează greșit și, deși ai o fereastră bună, pierzi căldură de jur împrejurul ei, prin ziduri. Un montaj corect, cu benzi precomprimate și folii anticondens+vapori, poate costa chiar și până la 20% din valoarea tâmplăriei. Din păcate, aceste standarde de montaj la noi încă nu sunt reglementate și găsim, în majoritatea șantierelor, montaje necorespunzătoare.

 

 

 

 

Există o controversă, legată de cât de ecologic este să folosești uși sau ferestre din lemn, în condițiile în care dispar pădurile. Care este poziția ta, personală, legat de acest fapt? Dar a comercianților? 

 

 

Aici, discuția poate să meargă în mai multe direcții. Din punctul meu de vedere, pădurile dispar din cu totul alte motive care nu au legătură cu industria producției de mobilier și a tâmplăriei. 

 

Ca să poți să te califici ca producător serios de produse din lemn, fie ele tâmplarii sau mobilier, trebuie să primești niște certificări care atestă proveniența lemnului (FSC), calitatea mediului de lucru, în care este fabricat produsul (BSCI), constanta de calitate a produsului și a protejării mediului (ISO), mai nou certificarea că produsul este conform cu standardele europene (Marcajul CE) și așa mai departe. Toate aceste mecanisme sunt independente și imparțiale, este greu sa obții toate aceste certificări, dacă ești... STRÂMB.

 

Lemnul necesar producției de tâmplărie din lemn stratificat este Spuma, nu poți folosi decât lemn de calitate A+. Asta înseamnă că,  dintre toți colegii din breasla, noi, producătorii de tâmplarii din lemn stratificat, suntem cei care apreciem cel mai mult valoarea materiei prime, deci pentru noi, existența resursei lemnoase în viitor este crucială, de aceea milităm pentru folosirea corespunzătoare și cu prețuire a lemnului. 

 

Nu cunosc părerea comercianților, noi suntem producători.

 

 

 

 

Care este lemnul cel mai indicat de folosit pentru tâmplărie, dar pentru uși?

 

Noi recomandam folosirea speciilor de lemn indigene care au crescut în climatul nostru, cu temperaturile noastre, cu umiditatea din arealul nostru geografic. În consecință, noi fabricam tâmplărie din lemn stratificat de molid sau stejar.

 

Personal, recomand lemnul de molid pentru ferestre și uși de balcon, iar pentru ușile de intrare în casă, care sunt majestoase și cu mai multă personalitate, lemnul de stejar, care este mai nobil, în ceea ce privește desenul fibrei.

 

Însă ambele variante de lemn vor rezista la fel, dacă avem grijă de tâmplărie și o îngrijim corespunzător în timp.

 

 

 

 

Cunoști toată piața de furnizori de obiecte din lemn din România, ai participat la foarte multe târguri internaționale de design sau dedicate tehnologiilor la interior. Unde crezi că ne aflăm acum, ca producție tehnologizată și ca nivel de finisaj, în comparație cu alte țări pe care le folosim ca reper de calitate? 

 

Foarte, foarte bună întrebarea! Ai să rămâi total surprinsă, România a fost, în trecut, și este și în prezent o forță mondială la capitolul industriei lemnului și a prelucrării lui.

 

Actualmente, în România, toți marii retaileri produc elemente complete sau subansambluri din produsele pe care le vezi listate peste tot in lume, de la lanțurile de magazine DIY, până la cei mai exclusiviști retaileri de mobilier de lux.

 

Evident, aceste aspecte nu sunt mediatizate, deoarece ar afecta poveștile de marketing și ar scădea valoarea în ochii cumpărătorului, care, bineînțeles că nu are habar cum și unde este produsă noua lui piesă de mobilier. Practic, este o minune modernă adusa de globalizare.

 

 

 

 

La salvarea câtor clădiri istorice ai participat până acum?

 

Nu am un registru unde sa țin evidența, însă mă bucur când ma plimb prin București și prin țară și admir din ce în ce mai multe clădiri care au fost readuse la strălucirea de odinioară și unde noi am putut să punem umărul.

 

 

Care este partea care îți aduce cea mai mare satisfacție? 

 

Finalul, momentul în care dai jos schela de pe fațada clădirii și iese la lumină spre a fi admirată de toată lumea. Munca mea și a echipei a făcut posibila realizarea acelei lucrări. Un aspect magic este reacția beneficiarilor, care, în majoritatea cazurilor, abia la final văd și înțeleg truda noastră și sunt uimiți de ceea ce am realizat. 

 

 




 

ZECE ÎNTREBĂRI RAPIDE

 

1.Orașul în care ți-ar fi plăcut să stai...

 

Mi-ar fi plăcut să stau la țară, nicicum la oraș, undeva aproape de Dunăre, de apă, de liniște. Poate cu ajutor de Sus, chiar voi reuși să mă mut cândva acolo.

 

2.Cea mai frumoasă clădire pe care ai văzut-o este… O fostă uzină de fabricat agent termic, convertită în muzeu, și anume Tate Modern, pe malul Tamisei, în Londra.

 

3.Melodia pe care ai ascultat-o ultima oară este… „Adu-ți aminte”, interpretată de Feli.

 

4.Cel mai recent film pe care l-ai văzut (și ți-a plăcut) este… The Gentleman (2020), cu Hugh Grant.

 

5.Cartea ta de căpătâi este… Biblia.

 

6.Nu pleci niciodată de acasă fără… să spun o rugăciune.

 

7.Cățel sau pisică… Cățel.

 

8.Te enervează… Ipocrizia, falsitatea.

 

9.Nu ai face niciodată… rău cu voie cuiva.

 

10.Ești fericit atunci când… stau în brațe cu fetița și soția mea.

 

 

ÎNSCRIE-TE ACUM: