
Baia mică perfectă: 100+ idei de design care îți vor schimba perspectiva
La ultimul curs de design interior pe care îl desfășurăm pe platforma noastră de educație, am aflat cu surprindere că dintre cele mai mari temeri ale generației de tineri este faptul că AI-ul o să "le ia job-urile". Seniorii din echipa OH, DA! și-au amintit cu această ocazie vremurile în care pentru a crea o imagine foto realistă dura câteva zile, uneori și o săptămână pentru un proiect întreg, timp în care țineam blocate două-trei computere care randau zi și noapte. Dacă cineva ne-ar fi spus atunci că o să putem livra imaginile în câteva minute, ni s-ar fi părut cea mai minunată invenție a omenirii.
Astăzi, ne-am obișnuit deja cu ideea și folosim AI-ul cam in toate aspectele meseriei noastre. Desigur, trebuie să știi ce să ceri ca să obții ceea ce dorești. Și ca să știi ce să ceri, ai nevoie de cunoștințe reale în domeniu.
Implementarea este o altă poveste, care nu face subiectul acestui articol.
Prin urmare, găsiți mai jos o mulțime de opțiuni pentru o baie mică, de apartament.
Prima variantă a răspuns temei: stil MINIMALIST cu influențe MID CENTURY MODERN.
De acolo, am īnceput să ne jucăm cu ideile, scoțând sau adăugând în cadru elemente potrivite cu restul amenajării.
Aici ne-am întors la MID CENTURY MODERN şi am decis că o cadă sufocă prea mult spațiul şi nici proprietarii nu își doreau în mod obligatoriu una.
Aici am micșorat cu 50 cm un perete pentru că ne-am dat seama că o baie mică rămâne mică şi ideal ar fi să obținem şi o zonǎ pentru spălătorie.
Apoi ne-am răzgândit si am revenit la baia cu varianta de dus generos pentru că nimic nu se compară cu luxul de a intra într-un duş mare.
Aici ne-am jucat cu texturile, rămânând pe varianta minimalistă.
După care ni s-a părut interesant să ducem minimalismul la extrem.
Am revenit cu picioarele pe pământ si ne-am dat seama că într-o baie ai nevoie să poți depozita fel si fel de produse.
Dar minimalismul fără spații ample, nu e minimalism, așa ca am revenit la duşul generos și am îngustat un pic (25 cm) din perete din dus, ca să obținem nișele. Dacă va întrebați ce e cu clapeta de deasupra vasului de toaleta, e o plăcuță pentru varianta bidet. Am vrut doar sǎ vedem cum se vede.
Apoi am început să ne jucăm. Beneficiarii lucrează în cinematografie, aşa că...
După care ne-am încăpățânat sa vedem daca intra si o cada si un dus in 4mp. Încape dacă poți să muți ușa de la intrare pe mijloc (în majoritatea blocurilor comuniste intrarea in baie se face într-o laterală a peretelui).
Ne-a plăcut minimalismul si am revenit la el, încercand de data aceasta să îl încălzim cu un pic de lemn nordic.
După atâta minimalist ne-am reîntors in perioada de glorie a Art Deco-ului şi a glam-ului hollywoodian. Doar ca să ne distrăm.
Încurajați de faptul că poți imagina orice, am adăugat şi niște culori din perioada de glorie a nilor "60, că doar nu ne costa nimic. Rezultatul ni s-a părut chiar interesant şi am cerut şi niște oferte la diverşi furnizori. Ca să vă faceți o idee, ar costa, cu tot cu detalii, accesorii etc, în jur de 4.000 euro + TVA (placările sunt din ceramică pentru că nu există aerisire naturală şi pereții lăsați cu lavabila se pot deteriora rapid.
Baia in stilul Art Deco, cu referințele geometrice ale perioadei, funcționează si intr-o mică baie de 4mp, ÎNSĂ doar daca se afla in contextul unei case întregi amenajate in acest stil. Adică daca mai ai încă trei-patru bai cu dimensiuni mult mai mari, iar livingul este un spațiu nesfârșit prin care sa te pierzi. Altfel.... Va fi parea o butaforie foarte reușită, de care te vei plictisi foarte repede.
Altfel, arată într-un mare fel, trebuie să recunoaștem.
Să nu uităm, suntem la bloc. Asa ca am revenit la variantele cuminți contemporane si ne-a plăcut ideea ca intrarea de la dus sa fie pe mijloc si sa poti depozita in laterale diverse obiecte de uz casnic.
Si nu ne-am obișnuit bine cu diverse spații de depozitare, ca am auzit o voce care spunea cu părere de rău că o baie mica arata bine in simplitatea ei, fără mult deranj vizual sau cromatic si ne-am zis sa mai încercăm totuși varianta minimalista sa vedem daca beneficiarii s-ar obișnui cu ideea.
Le-a plăcut beneficiarilor, dar ne-au rugat sa introducem totuși niște locuri in care să pună diverse sticluțe pe care si-au propus sa le cumpere din același set cromatic.
Astfel am ajuns aici cu acest detaliu.
Ne-am mai jucat un pic cu placările.
Și ne-am gândit să introducem cateva accente care să încălzească spațiul, cum ar fi lemnul.
Însă lemnul intr-o baie mică poate să se deterioreze in timp (ATENȚIE! Suntem designeri, nu folosim materiale care imită altceva - precum gresia care imită lemnul; discuția e lungă, o să o purtăm altă dată).
Și după ce am simtit că am epuizat toate variantele minimaliste,, ne-am zis că e momentul ne distrăm, mașa că am început o serie de băi in care fiecare dintre noi mai venea cu câte o idee năstrușnică . E posibil să vă placă unele si nu avem nimic împotrivă, dar am aprecia dacă ați tine cont de context. Marile stiluri clasice din design sunt perfecte doar in context. Dacă nu ai o casă interbelica, e foarte posibil ca o astfel de baie să pară stânjenitoare.
Aici provocăm toți furnizorii de ceramică din România să găsească în colecțiile pe care le aduc (sau le fac) un model cu basoreliefuri de inspirație antică şi le promitem ca o să găsim si beneficiarul să implementăm această baie!
Aici briefly a fost: o baie de 4 mp în stil parizian.
Tema aceasta a fost o baie creată în stilul Marcel Wanders, un designer din Țările de Jos care a creat un brand cu care a cucerit planeta: Moooi.
Pentru băile de mai jos ne-am inspirat din creațiile celebrei Kelly Wearstler.
Mai jos sunt trei variante ale unei băi de 4mp, iar beneficiarul ne-am imaginat că este un absolvent de Harvard.
Pentru următoarele trei variante ne-am întors in 1950 si ne-am imaginat o baie in stilul Charlotte Perriand, un icon al modernității si un simbol al designerilor de obiect care au trecut testul timpului.
De Charlotte ne place mult aici la Oh, DA! și o folosim des in reperele noastre despre designul sustenabil. Ea era foarte atrasă de stilul nipon.
Când vorbim de stilul industrial, daca nu avem înălțime de minim 4 m, nu e cazul să ne aventuram in această poveste. Se vede cu ochiul liber de ce...
Credem că așa ar fi arătat baia beneficiarului nostru daca ar fi trăit în State, în anii '50.
Sau în anii '70...
Sau în anii '90!
Sau dacă ar fi avut buget pentru o reinterpretare a Art Deco-ului într-o variantă foarte contemporană.
Sau dacă trăia la Peleș.
Ori dacă ne-ar fi cerut să îi amenajăm spațiul acum 20 ani, când în Centru vechi din Bucuresti toată lumea își lua reperele din restaurantele din Centru Vechi.
Aici dacă eram într-o tară asiatică, Japonia sau Coreea de Sud.
Iar aici dacă voiam neapărat să existe referințe industriale.
Sau de la Louvre.
Cred că găseai prin anii 2000 în Pipera arhitecți de interior care creau acest stil luxos, cu referințe regale. Iată ca ar încăpea in 4 mp.
Dar dacă ești o fire mai boema... Ce părere ai?
Sau dacă ești fashion oriented.
Aici brief-ul a fost pentru "un corporatist". Înțelegeți voi ce vreți.
Pentru persoanele boeme.
Și dacă a fost prea mult, mai jos ne întoarcem la contemporanul minimalist.
Cineva a venit cu ideea să facem o reinterpretare a New Art Deco-ului.
Altcineva a vrut să se reîntoarcă in tarile asiatice:
Aici inspirația vine din Melbourne:
iar aici ne-am imaginat cum or să locuiască urmașii noștri peste... zece ani.
După ce ajungeam prea departe cu imaginația, ne reîntorceam la brief...
Pentru ca apoi să ne amintim că nu am creat o baie in stilul lui Tom Dixon, designerul care dă trendul în lumini.
Apoi am fost curioși să vedem cum ar arăta o baie cu influențe tradiționale.
Sau cum ar crea dl Gaudi o baie de 4mp, dacă ar avea ocazia.
Ne-a plăcut ideea de tavan lucrat, așa că ne-am imaginat ceva pornind de la ce am pune pe tavan să fie atipic.
Apoi ne-am imaginat că arhitecții Bauhaus, între 1923-1933 ar fi avut de creat această baie.
Ne-am pus și in ipostaza lui Frank Lloyd Wright, doar ca să vedem ce iese.
Și cam pe aici, nu doar că ne-am cam plictisit să vedem că efectiv nu există limită de spațiu, timp si stil pentru imaginație, dar a trebuit să ne întoarcem la muncă. Am mai dat un brief scurt, pentru profilul unei persoane mai inteligent e decât Inteligența Artificială și cam asta a rezultat. Ironic, nu?