Oh, DA! INTERVIU Sebastian Mîndroiu - Founder, Managing Partner, Interior Architect @PickTwo Studio

Oh, DA! INTERVIU Sebastian Mîndroiu - Founder, Managing Partner, Interior Architect @PickTwo Studio

Pe Sebastian Mîndroiu l-am descoperit în online, în ultimii ani, fascinați de pasiunea prin care, alături de colegii săi din echipa PickTwo Studio, a dezvoltat proiecte spectaculoase, cu ajutorul noilor tehnologii și al inteligenței artificiale.

Din 2013, studioul de arhitectură și design PickTwo a adunat un portofoliu de zeci de proiecte dedicate atât spațiilor comerciale, cât și în domeniul HoReCa sau pentru companii.


Restaurant AveForchetta (project by PickTwo Studio)

Anul acesta ne-am și cunoscut la Cluj, în cadrul Deco Days 2023, unde a venit împreună cu Diana Dachin și Radu Călin și au povestit despre viitorul procesului de design interior, cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și despre business know-how, în acest domeniu.

Am profitat de această proximitate care s-a transformat rapid în “parcă ne știm de-o viață!” și prin urmare ne-am gândit să îi luăm și un interviu. Am abordat întrebările din perspectivă profesională și ne-am învârtit și noi, cu riscul de a cădea întru-n clișeu (dar tot nu ne-am putut abține), în jurul subiectului cel mai în vogă: AI.

 

Oh, DA!: În opinia ta, care ar trebui să fie cele trei piloni de bază în definirea designului contemporan, indiferent de formă?

Sebastian Mîndroiu: Am început cu o întrebare grea! (râde). Cred că designul contemporan ține cont de funcționalitate și de zona geografică. Îmi e greu să generalizez, mai ales pentru că văd diferențe între pilonii pentru un spațiu comercial și unii pentru un rezidențial. Aș zice că, transversal peste tipologii de design, este nevoia utilizatorilor finali de a se simți bine în spațiile respective.

Fie că vorbim de restaurante, birouri sau case, cred că predomină nevoia de liniște, uniformitate și calm. Trăim într-o lume foarte agitată, astfel că, mai ales în orașe și interioarele în care ne petrecem aproximativ 80% din timp, ar trebui să ne bucurăm de un nivel de stres mai redus. Asta se poate face cu materiale și culori naturale, ton în ton, cât mai puțin stridente și cu referințe la natură. „Biophilic design” cred că îi zice și înseamnă aducerea naturii în interior.


Restaurant AveForchetta (project by PickTwo Studio)

Oh, DA!: Ne poți dezvălui surse neconvenționale de inspirație care te alimentează în proiectele tale, în afara domeniului arhitecturii și designului interior?

Sebastian Mîndroiu: Cred că orice sursă poate fi inspirațională. Filmele pot fi una foarte bună - decorul din anumite filme sau atmosfera. Și clasica referință -  călătoriile. Poți să vezi într-o săptămână în Italia documentare cât pentru 10 restaurante italienești.

Recent și neconvențional este să folosim imagini generate de AI - îi dăm niște cuvinte cheie de bază și de acolo vedem ce generează el. Câteodată, ne oferă niște idei interesante, bazate pe ce direcții îi dăm din cuvintele cheie.


Restaurant Stadio Unirii (project by PickTwo Studio)

 

(...) Am pus bazele unui ONG pentru designeri și arhitecți, alături de alte 4 birouri de design - ARDI este Asociația Română pentru Design și Inovație care va ajuta industria să crească.

 

Oh, DA!: Cum te-a influențat participarea la Deco Days 2023 și care au fost momentele care ți-au marcat experiența acolo?

Sebastian Mîndroiu: În primul rând mi-a plăcut și m-am bucurat să văd comunitatea de designeri din Cluj adunată sub același acoperiș. E nevoie de astfel de experiențe, să ne cunoaștem și să lucrăm mai bine împreună.

În acest sens, am pus bazele unui ONG pentru designeri și arhitecți, alături de alte 4 birouri de design - ARDI este Asociația Română pentru Design și Inovație care va ajuta industria să crească, la fel cum o face Deco Days. Apoi m-am bucurat să văd interesul pentru prezentarea despre AI pe care am susținut-o. Cred că au fost aproximativ 100 de persoane la prezentare și cu multe dintre ele am discutat ulterior pe subiect.

Oh, DA!: Ce schimbări semnificative observi în peisajul designului interior românesc în ultimii cinci ani, mai ales din perspectiva așteptărilor clienților și a viziunilor tinerilor profesioniști față de influența AI?

Sebastian Mîndroiu: Cred că există curiozitate din partea arhitecților, dar clienții încă nu sunt influențați. Ce-i drept, clienții își doresc termene cât mai scurte de proiectare și aici cred că AI va ajuta.

Dar tehnologia AI este încă la început, deci mai durează până vom vedea proiecte integrale realizate cu AI. Momentan, doar părți din proiecte sunt eficientizate în acest fel.

 

Oh, DA!: Există vreun mentor sau un designer de anvergură care a marcat traseul tău profesional în mod semnificativ?

Sebastian Mîndroiu: Da, de multe ori ne-am uitat la lucrările lui Lazaro Rosa Violan, un designer din Spania cu proiecte în toata lumea. Este specializat pe segmentul ospitalității, la fel ca PickTwo.


Restaurant Stadio Unirii (project by PickTwo Studio)

Oh, DA!: În ce direcție estimezi că se va îndrepta industria designului interior, dat fiind impactul crescând al inteligenței artificiale?

Sebastian Mîndroiu: Cred că se vor reduce niște termene de livrare pentru o serie de etape. Apoi, cred că vei ajunge foarte repede la un rezultat foarte bun - de exemplu, randări de super calitate în câteva ore.

Oh, DA!: Care sunt stilurile de design interior care îți stârnesc cel mai mult interesul și poți împărtăși un exemplu de proiect care a reușit să te impresioneze profund?

Sebastian Mîndroiu: Aici, din punct de vedere business aș zice ca fiecare proiect și client are stilul propriu / potrivit. Trebuie identificat la brief și răspuns în consecință, adică ăsta e rolul nostru.

Din punct de vedere profesional, cred că sunt într-o zona în care îmi place să fie cât mai simplu. Nu aș zice minimalist, dar ceva între wabi-sabi și minimalist, cu accente biophilice. Pam-pam :))


Restaurant Poesia (project by PickTwo Studio)

Oh, DA!: În ce măsură crezi că tehnologia AI va adresa provocările majore actuale în domeniul designului interior?

Sebastian Mîndroiu: Cred că va rezolva foarte repede o serie de probleme cu privire la termene și calitate de livrare. În maximum doi ani toate birourile vor avea randări foarte, foarte bune. Pe partea tehnică și pe implementare mai durează.

 

Oh, DA!: Care este abordarea ta în integrarea principiilor de sustenabilitate în proiectele de design interior?

Sebastian Mîndroiu: Sunt două moduri în care facem asta: primul (mai ușor de realizat) este să propunem obiecte și finisaje care sunt de calitate și nu trebuie refăcute după 2-3 ani. În acest fel, o amenajare timeless poate reduce volumul de deșeuri făcut într-o renovare.

Al doilea este să propunem cât mai multe materiale reciclate, dar e mai greu, pentru că ele au, de multe ori, un cost mai mare și nu reprezintă o prioritate pentru investitori.

Pe prima măsură o aplicăm destul de des.


OGRE Office (project by PickTwo Studio)

 

Oh, DA!: Cum percepi rolul și influența culturii locale în conceperea proiectelor de design interior într-o eră dominată de inovații tehnologice și tendințe futuriste?

Sebastian Mîndroiu: Cred că nu putem fugi de cultura locală. Adică în România ne plac spațiile încărcate, calde, cu multe detalii și decorațiuni. Colegul meu, Radu, spune că și bisericile reflectă asta, așa cum lăcașele de cult din nordul Europei reflectă o abordare minimalistă asupra designului interior.

Oh, DA!: Ce aplicație de AI folosești cel mai des în munca ta?

Sebastian Mîndroiu: Midjourney / Chat GPT / OCCO

Oh, DA!: Care este instrumentul tău preferat pentru schițarea ideilor inițiale?

Sebastian Mîndroiu: Încă îmi place să desenez de mână, o fac în format digital, cu tableta și digital pen. Dar mă ajută mult să vizualizez o schiță de mână, pe care o combin cu AI și iese ceva interesant, de cele mai multe ori.


Restaurant Poesia (project by PickTwo Studio)

Oh, DA!: Care este cartea ta preferată despre arhitectură sau design? Dar în general?

Sebastian Mîndroiu: Cărți preferate despre arhitectură nu am găsit - poate manuale de vreun fel. În general, îmi place Stephen Covey - 7 Habits Of Highly Effective People. Aș recomanda-o oricui, mai ales pe la 17-18 ani :)

 

Oh, DA!: Ce revistă sau blog de specialitate citești regulat?

Sebastian Mîndroiu: Yatzer și Monocle. Dar, cum mare parte din jobul meu de azi e în partea de management, mă uit și peste cele de business, unde Financial Times "hots the spot".

 

Oh, DA!: Ce artist sau formație preferi să asculți în timp ce lucrezi?

Sebastian Mîndroiu: În general, orice îmi dă energie, cu ritm și versuri. Îmi place să lucrez în calupuri de timp (perioade de deep work de 20-30 de minute) și apoi pauză. În deep work nu aud nimic, în rest Busta Rhymes și CardiB.

 

Mai multe informații despre echipa și serviciile PickTwo Studio:

website: www.picktwo.ro
Facebook: PickTwo Studio
Instagram: @picktwostudio