Lampa Artichoke (Paul Henningsen, 1958)
Clara Pop, 26 de ani, este scenograf de ceva timp, designer de interior de mai puţin timp. A absolvit studii de licenţă în domeniul scenografiei la UNATC “I. L. Caragiale” și studii de masterat în domeniul performance design la Universitatea din Leeds, UK. Pentru că în ultimii ani s-a tot învârtit prin teatrele din România – la propriu, îi place să danseze – s-a ataşat de formele teatrale de design, care conţin un soi de dinamică şi cromatică aparte. Fiind entuziastă din fire, imediat după ce a absolvit cursurile de design interior de la DallesGO, a început să activeze în acest domeniu. În prezent practică, gestioneză, iubește, amestec omogen și duce la bun sfârșit atât proiecte de design interior, cât și de scenografie. Să aleagă între cele două? Nu poate. Merg prea frumos ținându-se de mână.
Foto: Vicențiu Amarandei
Clara a ales să povestească despre o lampă care a intrat în istorie, probabil una dintre cele mai frumoase corpuri de iluminat care s-au creat vreodată!
Lampa Artichoke a fost creată de designerul Paul Henningsen şi fabricată de producătorul Louis Poulsen, pentru pavilionul Langeline din Copenhaga, în anul 1958. Acest obiect de iluminat modernist reprezintă un reper de design internaţional, revoluţionar pentru vremea aceea, atât datorită formei sale, cât şi a funcţionalităţii. Unele surse afirmă că designul acestei lămpi a fost realizat de Henningsen încă din 1927, perioadă în care faimoasele lămpi PH îşi făceau apariţia.
Text: Clara Pop
Foto: Louis Poulsen
În plină eră modernistă, Paul Henningsen observă că populaţia manifestă o gravă lipsă de atenţie pentru calitatea obiectelor de iluminat. Acesta susţine că oamenii se concentrează exclusiv pe dorinţa de a ilumina interioarele, în orice mod posibil, lăsând la o parte estetica corpului de lumină. De aceea, designerul danez afirmă că este necesară deţinerea unor anumite repere culturale în domeniul vizual pentru a realiza o iluminare corectă.
Henningsen avea un singur scop - de a înfrumuseţa interioarele și stăpânea această artă cu precizie, dovadă fiind faptul că toate produsele pe care le-a creat au trecut testul istoriei. Lampa Artichoke oferă o lumină uniformă, generată de un difuzor cromat plasat în interiorul corpului. Forma ei se aseamănă cu leguma anghinare, sau cu un con de brad întors cu vârful în jos. Indiferent de unghiul din care este privită, construcţia lămpii ascunde total sursa luminii, eliminând orice strălucire inestetică ce poate deranja ochiul uman. Becul este acoperit cu 12 arcuri pe care sunt plasate 72 de petale din oţel, acesta fiind materialul utilizat pentru forma sa originală din 1958. În 2008, la 50 de ani de la apariţia sa, lampa Artichoke a fost construită din sticlă. Pentru asigurarea unei calităţi înalte, acest obiect este parţial construit şi asamblat manual, chiar şi în prezent.
Deşi preţul său este foarte ridicat, investiţia într-un obiect de iluminat calitativ înlătură alte cheltuieli generate de designul unei încăperi. Prin iluminarea corectă, un mobilier de nivel mediu, din punct de vedere estetic şi financiar, este scos în evidenţă la potenţialul său maxim. De asemenea, designul modern al lămpii Artichoke este deosebit de potrivit pentru secolul al XXI-lea: aceasta poate fi încadrată atât într-o scenografie de lux, în restaurante sau hoteluri somptuoase, cât şi într-un mediu relaxat şi simplu, promovat, de exemplu, de estetica nordică actuală.