
INTERVIU Mihai Marin (Atelierul de culori): „Culoarea este unul dintre cele mai la îndemână instrumente în designul de interior.”
Despre Mihai Marin ar fi simplu să spunem că este specialist în culoare și că îl puteți găsi oricând la Atelierul de culori, locul unde vă așteaptă cu cele mai bune sfaturi, cu o bogată experiență și cu milioane de culori despre care, poate, nici nu știați că există.
Însă Mihai nu este doar atât, ci și un dirijor al culorii, un inventator de culoare, un filosof al semnificației culorilor și, peste toate acestea, un om care înțelege deplinătatea emoției de a împărtăși, de a oferi celorlalți din experiența sa de peste 25 de ani în acest univers nemărginit!
Și, pentru că nicio introducere nu ar fi suficient de asortată culorilor sale, am ales să vă prezentăm, într-un scurt interviu, cele mai importante aspecte de care să țineți cont atunci când alegeți culoarea într-o amenajare, dar și cele mai interesante secrete ale tendințelor următoarei perioade
Interviu de Ana Popp
Foto: Atelierul de Culori
Mai jos puteți citi transcrierea interviului.
Ce se poartă și ce o să se poarte?
Este o discuție foarte lungă în care ar trebui să înțelegem trecutul, din punct de vedere coloristic, să trecem prin prezent și abia apoi să încercăm să ne dăm seama ce se va întâmpla, din punct de vedere coloristic, în viitor.
Astăzi, de exemplu, suntem într-o perioadă foarte, foarte colorată, extrem de agitată, de colorată..., suntem într-un policromatism acerb, dictat și de o perioadă care este una foarte bună, din punct de vedere economic. Suntem într-un punct asemănător anilor 1980 și ne vom îndrepta către o perioadă mai puțin colorată, în care altceva o să vină în actualitate. În principiu, din ce ne dăm seama în acest moment, lumina va protagonistul următorilor ani.
În momentul în care culoarea face un pas înapoi, ea devine foarte artistică, foarte interesantă, devine actorul acela din spate care are cea mai interesantă replică, cea care îți rămâne tot timpul în minte.
Mai mult decât atât, interioarele vor deveni senzoriale și atunci lumina, mirosurile, autenticitatea, toate acestea vor fi foarte importante.
În momentul în care culoarea face un pas înapoi, ea devine foarte artistică, foarte interesantă, devine actorul acela din spate care are cea mai interesantă replică, cea care îți rămâne tot timpul în minte.
Strict legat de culorile care vor fi la modă în următoarea perioadă, verdele își face simțită prezența din ce în ce mai mult, iar culoarea, de asemenea, împreună cu lumina, va scoate anumite obiecte din umbră sau, dimpotrivă, le va duce în umbră (fiindcă avem foarte mult home office în viitor, iar în situația actuală a pandemiei lucrurile se accelerează, bineînțeles).
Totodată, acum aproape toate obiectele electrocasnice de mari dimensiuni dintr-un interior (vorbim aici de open space-uri) devin obiecte de design și le vedem. Astfel, culoarea va îmbrăca mai mult obiectele acestea de design și mai puțin partea de pereți, care va putea fi colorată din lumină - odată cu tehnologia LED, putem să schimbăm acest aspect foarte ușor.
Culoarea va fi influențată foarte mult și de noile gadget-uri care ne citesc bioritmul, care știu care este starea noastră de spirit, care știu culorile care ne plac... și atunci ele vor influența foarte mult și partea aceasta de culoare.
Cam cât de repede crezi că o să ajungem acolo?
În 2025, poate. Noi am fost puțin defazați în România, am avut cam 10-15 ani diferență față de restul lumii. Am migrat din cărămiziu, din portocaliu, către gri, griul fiind și o culoare foarte ușor de asimilat în interior, pentru că oferă liniște cromatică, nu ne deranjează. Lucrurile gri lungesc perioada de valabilitate a obiectelor pe care le îmbracă.
Vom avea obiecte autentice, care vor fi ale noastre, ale familiei noastre, iar aceste obiecte, pentru a avea o perioadă de valabilitate mai lungă, vor avea nevoie să fie îmbrăcate în niște culori care să le țină în viață cât mai mult timp. Un portocaliu intens sau un fuchsia, de exemplu, va fi foarte interesant pentru o perioadă de 6 luni-1 an, după care, văzându-l de fiecare dată când intrăm în casă, ne vom plictisi. E în natura noastră să ne placă anumite culori noi, în detrimentul celor vechi, pe care le-am tot văzut și, de aceea, încercăm tot timpul să căutăm scenarii coloristice noi.
Noi deja lucrăm, de exemplu, la culorile următorului deceniu, adică vorbim deja de 2035, începem să studiem care vor fi culorile perioadei respective, dar, în principiu, vom avea din nou materialul ca protagonist. Avem foarte multe materiale noi în acest moment și mai sunt materiale care vor inventate, atâta timp cât 80% dintre meseriile viitorului nu au fost încă inventate.
Cum alegem culoarea?
Alegerea culorii se face în două etape principale: una este în momentul în care pornim într-o amenajare de la 0, iar o a doua etapă (și una dintre cele mai complicate) este aceea de a aduce altă culoare într-un interior care este deja colorat.
Natura ne oferă indicații foarte clare, pentru a identifica acele culori care ne liniștesc, care ne oferă o stare de siguranță.
Cum abordăm pereții?
E foarte important să știm ce cameră facem, cum e poziționată, să utilizăm niște reguli, pentru că există reguli în utilizarea culorii, nu e nimic aleator sau făcut la întâmplare într-un interior. Totul e gândit în așa fel încât lucrurile să funcționeze. Noi avem câteva trucuri în utilizarea culorii.
Unul dintre ele este acesta de a avea continuitate într-un interior, să facem pereții într-un ton mai închis, iar pereții – într-un ton mai deschis, pentru că pe tavan nu avem foarte multă lumină. 60% ar trebui să fie o culoare dominantă a casei, pe care să o alegem în consecință, în funcție de diferiți parametri. 30% e o culoare asortată – cu toții folosim asortarea în combinarea culorilor, iar 10% e accent, accent care, de obicei, nu se dă din pereți, ci din niște obiecte de dimensiuni mai mici sau chiar dintr-un perete decorativ, dar cantitatea e ceva mai mare.
Foarte importantă este poziționarea camerei. Atâta timp cât avem camere poziționate spre sud sau spre o parte însorită, dacă avem o cameră însorită în majoritatea timpului, atunci vom folosi niște culori ceva mai calde, pentru că ele vor fi puse în valoarea de culoarea naturală.
Dacă avem niște camere orientate spre nord, unde lumina e mai rece, atunci e bine să folosim niște culori mai reci, pentru că ele vor fi potențate de lumina naturală.
Dacă vorbim de camere de copii, culorile pot fi deja ceva mai intense, iar ele trebuie să fie studiate în funcția de percepția copilului și de dezvoltarea psihosomatică a copilului. Nu putem utiliza culori pe care copilul nu le înțelege sau pe care nu le vede încă.
Natura ne oferă indicații foarte clare, pentru a identifica acele culori care ne liniștesc, care ne oferă o stare de siguranță. Același lucru se întâmplă și în exterior, din punctul de vedere al orizontului: cu cât ne uităm mai mult spre orizont, partea de sus se deschide, iar partea de jos devine mai închisă. Mai mult decât atât, noi începem să ne relaxăm într-un interior care are partea de sus mai închisă decât cea de jos, automat bioritmul nostru citește o perioadă de seară, când noi începem să ne relaxăm.
Or, noi, în interioarele noastre, încercăm să ținem cont de caracteristica aceasta umană. Dacă vorbim de o bucătărie sau de spații tehnice, acestea sunt singurele spații în care putem folosi alb, pentru că avem culoarea dată de altceva în spațiile acestea, cu atât mai mult cu cât nu vrem să influențăm percepția asupra celorlalte obiecte. De exemplu, într-o bucătărie, dacă vom folosi culori reci, mâncarea va începe și ea să pară un pic albastră și atunci apetitul scade.
Poți să înveți cum să folosești culoarea și dacă nu ești designer de interior?
Noi avem un atelier cu un showroom de culori în care sunt milioane de eșantioane pe care noi le-am făcut special pentru designeri și pentru oameni care sunt pasionați de așa ceva. E un spațiu public, e un spațiu în care oamenii vin să-și caute inspirația.
E adevărat că, de foarte multe ori, oamenii nu au percepția asupra culorii în spațiu și aleg în necunoștință, iar, ulterior, aplicând pe un perete, își dau seama că au greșit. Aici intervine munca mea, cumva, aceea de a-i mai potoli puțin în utilizare. Vin foarte mulți designeri care vor negru, dar negru, în formă absolută, nu spune nimic.
Mai mult decât atât, acum încercăm să facem negrul cel mai negru, pentru că deja există tehnologii noi, bazate pe carbon, care absoarbe aproape toată lumina și are reflexie aproape 0. De aceea, tehnologiile noi vor duce și la apariția unui nou set de culori care până acum nu au fost posibile. Noi acum am lansat noua colecție de culori în 2020, care, din păcate, nu a fost prezentată la Milano în acest an, din cauza pandemiei. Dar am reușit să creăm, să inventăm niște culori noi, care nu au existat până acum.
Avem posibilitatea, cu niște cerneluri speciale, să colorăm straturile. Vorbim și de noul art deco, acela care era bazat pe finisajul acesta multilayer, în care culorile aveau o profunzime deosebită, pentru că se aplicau straturi, peste straturi, peste straturi, este o tehnică deosebită. Aplicăm două complementare, unul peste celălalt, iar culoarea aproape dispare, nu înțelegi..., iar dacă vei întreba 10 persoane, fiecare va vedea altceva. Acesta este și motivul pentru care este foarte interesant.
Sfaturi?
Sfatul nostru, în general, este să nu lase nimic, într-un interior, neatins. Orice obiect, fie că este mare sau mic, ar trebui să fie atins de mâna designerului, iar culoarea este unul dintre cele mai la îndemână instrumente în designul de interior.