CURSURI INTERACTIVE pentru adolescenti cu Ileana Raducanu
DESIGN YOUR LIFE! - un curs interactiv și creativ, inițiat de Ileana Răducanu în 2016, care se adresează adolescenților ce își doresc să exploreze aspecte ale vieții despre care nu se vorbește în școli.
Timp de 10 săptămâni, se creează o mini comunitate în care vor fi dezbătute situații specifice vârstei și din care fiecare tânăr va avea de învățat, într-o formulă condensată, cum să vorbească în public, cum să își aleagă prietenii, cum să scrie creativ sau cum să intre în dezbateri pe care să le câștige.
Proiectul a apărut ca un experiment educativ și s-a dezvoltat de la an la an adunând tineri, deveniți acum adulți, mulți dintre ei încă păstrând legătura cu mentorul lor, care continuă să-i ghideze atunci când au nevoie. Cursul Design Your Life! este mai mult decât un curs, ci mai degrabă o întrunire săptămânală în care se leagă prietenii, se încep și se dezvoltă proiecte și unde tinerii pot găsi informații și răspunsuri la întrebările specifice vârstei.
Structură detaliată:
- CUM TE ORGANIZEZI ZILNIC (CA SĂ POȚI SĂ FACI ȘI CEEA CE ÎȚI DOREȘTI)
Pierderea timpului este o artă, iar ocuparea excesivă a timpului poate fi, pe termen lung, o problemă. Să jonglezi cu timpul presupune o determinare personală care se învață prin exerciții și, uneori, cu ajutor din exterior.
- ARTA CONVERSAȚIEI
Generațiile actuale de tineri au învățat să comunice minimal și, deși pare să nu mai fie nevoie de conversații în viitor, cel mai probabil această idee va fi contrazisă de viața lor de adulți. Să știi să fii elocvent, să te faci înțeles în orice aspect al vieții este o abilitate care poată să facă diferența între a avea succes și a avea o viață mediocră.
- ARTA DE A AVEA UN PRIETEN BUN – CUM ÎȚI ALEGI PRIETENII
Anturajul este cea mai mare preocupare a părinților care de cele mai multe ori își doresc pentru copiii lor prieteni „buni”. Un prieten bun are diferite nuanțe și de aceea e bine să înveți să îți alegi oamenii alături de care vrei să crești și să te dezvolți.
- CUM AFLI CE ȚI SE POTRIVEȘTE – DESCOPERĂ-ȚI ABILITĂȚILE
De cele mai multe ori alegerile profesionale sunt strâns legate de mediul familial în care s-a dezvoltat copilul, însă nu de puține ori dorințele copilului sunt diametral opuse față de așteptările familiei sau profesorilor. E important însă să știi dacă alegerile pe care le faci, ți se potrivesc ție și nu altora. Performezi doar dacă ai abilitate înnăscută în domeniul în care vrei să ai succes.
- ARTA DE A VORBI ÎN PUBLIC
Glosofobia sau teama de a vorbi în public afectează trei din patru persoane și este considerată una dintre cele mai mari frici pe care le au oamenii.
Pentru că în școală nu este aproape deloc încurajată această formă de exprimare, majoritatea adulților ajung să nu își poată exprima punctul de vedere sau propriile reușite în fața unor grupuri mai mari de zece persoane. Cu cât experimentezi mai devreme momente de vorbit în public cu atât o să-ți fie mai ușor în viața de adult să poți ține un microfon în mână.
- ARTA DE A SCRIE (CA METODĂ DE DEZVOLTARE PERSONALĂ)
Scrisul e una dintre cele mai eficiente metode de a-ți elibera mintea, de a-ți ordona gândurile, de a găsi propriile răspunsuri la întrebări universale, de a-ți fixa obiective, de a inventa povești, de a concepe scenarii sau de a găsi calea spre un univers creativ la care are acces un procent mic din populație. Și tu vrei să fii printre cei care fac diferența.
- ARTA DE A INTRA ÎN DEZBATERI
Unii dintre tineri se nasc cu abilitatea de a intra în controverse, alții trebuie să învețe să își mențină punctele de vedere, dar pentru asta au nevoie să învețe cum să se documenteze.
Dezbaterile sunt metoda cea mai simplă prin care îi poți face pe tineri să învețe să devină empatici, să învețe că fiecare situație are două sau mai multe feluri de a fi privită, că în spatele aparențelor există multe nuanțe și că atunci când decid să contrazică un subiect trebuie să dețină absolut toate argumentele posibile.
- CUM ÎȚI ÎNFRÂNGI TEMERILE?
Fricile sunt forme ale autosabotării. Unele sunt moștenite, alte apar pe parcurs în urma unor experiențe nefericite. Nu există o rețetă simplă prin care poți să faci ca o temere să dispară definitiv, dar există exerciții zilnice, care te pot ajuta să le înfrângi și teme de grup din care fiecare învață din experiența celuilalt.
- ARTA DE A PUNE ÎNTREBĂRI
Un exercițiu la acest curs va fi strict legat de a învăța să pui întrebări. Va fi invitat un actor, regizor, arhitect, designer, scriitor sau o personalitate din orice domeniu, căreia sau căruia cursanții vor trebui să îi adreseze întrebări importante, esențiale, curajoase pentru a-I ajuta pe mai târziu să înțeleagă importanța exprimării concise și a conversației interesante.
- PROIECT DE GRUP – PREZENTĂRE FINALĂ A FIECĂRUI PARTICIPANT
Pe parcursul cursului se va dezvolta un proiect din zona artistică sau analitică, care se va face în funcție de dinamica grupului, de pasiunile și de provocările pe care își doresc să le încerce. Participarea și implicarea în proiect este obligatorie, ca parte de asumare a participării la toate cele zece întâlniri.
DETALII DESPRE PROFESOR
Ileana Răducanu este specializată în Comunicare Audiovizuală și Scenaristică, este dramaturg, jurnalist de home & deco și designer de interior de peste douăzeci de ani. Astăzi, Ileana este unul dintre cei mai cunoscuți promotori din domeniul designului. Proiectele sale, fie că e vorba de cursuri sau de competiții la nivel național, scot la iveală talente care ajung să facă performanță.
„Am început proiectul „Design Your Life!” într-o vară, dintr-o întâmplare, și îmi amintesc cum am crezut că în ziua de înscriere vor veni câțiva tineri care se plictisesc în vacanță. Au venit 70 de tineri pentru care a trebuit să fac mai multe grupe, care nu au ratat nicio întâlnire și care i-au luat prin surprindere și pe părinți, dar și pe profesorii cu care se întâlneau prin curtea școlii unde țineam cursurile.
În cinci ani și în diferite locații sau, mai nou, în online, am avut timp să îmi dau seama că zece întâlniri săptămânale sunt suficiente ca să îi stimulez în așa fel, încât să simtă o schimbare în bine sau o creștere efervescentă a creativității, nu doar ei, dar și cei din jurul lor.
Deși ar trebui să fiu obișnuită deja cu asta, este fascinant parcursul lor de la zero la infinit, cum l-a definit atât de frumos Diana, o fostă cursantă care avea doar 14 ani atunci când am cunoscut-o și care acum este studentă la Comunicare. Am întâlnit, cu acestă ocazie, tineri care nu puteau să vorbească dacă erau mai mult de două persoane în preajmă și care la final de curs au ținut speech-uri scrise de ei, pe scenă, în fața a 100 de persoane, sunt tineri care au cântat pentru prima oară în viața lor cu public în față, care și-au vândut creațiile în expozițiile pe care le-am organizat și am o mulțime de alte situații similare de povestit.
În ceea ce privește regulamentul de participare la acest proiect, există o singură cerință obligatorie – participantul nu trebuie să vină împins de la spate de altcineva, trebuie să fie alegere proprie și nu a vreunui părinte. Și atât.”
COSTURI ÎNSCRIERE:
Preț: 2000 lei Preț cu reducere: 1500 Lei/participant
*se poate achita în 4 rate a câte 450 lei
Detalii de plată
OHDA DESIGN S.R.L.
Cont: RO34INGB0000999910571650
CUI: 42900679
Adresa: Bd. Pipera nr. 168A, Bl. A, Et. 9, Ap.92
*te rugăm să ne trimiți un mail pe contact@ohda.ro cu dovada plății
*Se admite retragerea și înapoierea sumei achitate, în decurs de 15 zile de la efectuarea plății.
*Persoanele juridice nu pot solicita returul sumei achitate, dar pot înlocui beneficiarul.