3 muzee subacvatice ale lumii despre care sigur nu știai asta!
Vă povesteam în trecut pe pagina de Instagram despre Muzeul Minciunilor, urmează să vă povestim câteva detalii despre Muzeul Relațiilor Eșuate, dar, ca să nu „strivim corola de minuni a lumii”, nu vom strica surprizele viitoare și astăzi vom descoperi împreună 3 muzee subacvatice care sperăm să vă taie respirația…, la propriu!
Recomandare de Ana Popp
3-muzee-subacvatice-ale-lumii-despre-care-sigur-nu-stiai-asta
Ideea ne-a venit când am ascultat discursul lui Jason deCaires Taylor, la TED Talks spunând: „De ce aleg să-mi expun lucrările în largul mării? Credeţi-mă că nu e uşor, când eşti în mijlocul mării, sub o macara de 100 de metri şi încerci să cobori 8 tone de beton pe fundul mării, să începi să te întrebi de ce nu te-ai apucat de pictat cu acuarele.”
1.Muzeul subacvatic de Artă din Cancun, Mexic
Acest muzeu a fost inaugurat în noiembrie 2010 și expune peste 500 de sculpturi ale lui Jason de Caires Taylor și ale altor 5 artiști mexicani, în largul coastei Isla de Mujeres. Suprafata muzeului este de peste 400 de metri pătrați și peste 500.000 de vizitatori fac scufundari anual, pentru a vizita muzeul. De asemenea, turistii sunt interesați și de coralii naturali, care fac obiectul întregului concept.
Lucrările au fost incluse pe lista celor 25 de minuni ale lumii de National Geographic și printre cele mai uimitoare locuri de vizitat, de către Forbes.
2. Muzeul Subacvatic din Cannes
Șase sculpturi mari dimensiuni înfățișează chipuri umane fracturate pe care sculptorul britanic Jason deCaires Taylor le-a creat în largul coastei Cannes, Franța.
Muzeul Subacvatic din Cannes este o instalație permanentă lângă insula Sainte-Marguerite, care este menită să atragă cât mai mulți oameni sub apă, pentru a se implica în viața marină. Fiecare chip sculptat este desprins în două jumătăți, ca simbol al celor 2 fețe ale problemei generale cu care ne confruntăm: forța oceanului și, în același timp, fragilitatea sa în fața omului.
3. Muzeul Sculpturii Subacvatice Ayia Napa (Cipru)
Aceasta este cea mai recentă instalație a celebrului artist recifiar Jason deCaires Taylor și este numită prima pădure subacvatică din lume, exponatele fiind mai mult de 130 de sculpturi figurale și botanice care se întind pe o suprafață de peste 550 de metri pătrați, la o adâncime de până la 33 de metri de coasta de sud-est a Ciprului.
Toate lucrările lui deCaires Taylor sunt realizate din ciment cu pH neutru tocmai pentru a facilita creșterea coralilor.
Interesant este faptul că deCaires Taylor a instalat peste 1.500 de sculpturi în întreaga lume, de la Golful Mexicului, la fiordurile Norvegiei și până la Marea Barieră de Corali.
"Credem că aceasta este cea mai mare oportunitate pe care o avem pe insulă pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a ne proteja mediul marin și pentru a aduce oamenii în apă", în special tinerii, spune Giorgos Bayadas, biolog în domeniul pescuitului pentru Autoritatea Ciprului pentru Pescuit și Mediul Marin. Și lui Bayadas, la fel ca și nouă, i-a venit ideea acestui muzeu în 2017, după vizionarea discursului TED.
Până la următorul articol, rămâneți aproape, fiindcă vom descoperi împreună cum Muzeul Relațiilor Eșuate expune toporul cu care o fostă iubită i-a distrus mobila din casă unui fost iubit. Oh, DA!