Culori calde sau culori reci – odiseea cromatică în designul de interior

Culori calde sau culori reci – odiseea cromatică în designul de interior- Amenajari - Studio design interior - Ohda.ro

Culori calde sau culori reci – odiseea cromatică în designul de interior

În universul spectaculos al designului de interior, utilizarea strategică a culorilor calde și a culorilor reci depășește simpla alegere estetică, transformându-se într-un vehicul expresiv, ce are un impact puternic asupra spațiilor pe care le ocupăm. Nuanțele şi tonurile pot schimba complet o amenajare; cu ajutorul lor poți crea unui refugiu liniștit sau poți compune o atmosferă care nu te lasă să stai jos!''

 

 

Cuprins

  1. Culorile calde și culorile reci - capacitatea lor de a transmite trăiri complexe 

  2. Cum ne folosim de spectrul culorilor și cum învățăm să folosim culorile calde sau culorile reci în amenajare (dormitor, living etc.)

  3. Umorul culorilor calde și a culorilor reci: stări de tristețe și temperaturi schimbătoare

  4. Mic ghid de îndrumare pentru folosirea de culori calde și de culori reci

 

 

 

1. Culorile calde și culorile reci - capacitatea lor de a transmite trăiri complexe 

Aș începe să vorbesc despre impactului culorilor, folosind o analogie contemporană : universul roz și strălucitor al filmului Barbie (2023).

Rozul, odată bastionul neclintit al masculinității în secolul al XVIII-lea, a navigat prin timp, transformându-se într-un simbol al feminității delicate și, mai recent, o dată cu popularitatea fimului Barbie, într-un etalon al empowerment-ului feminin și al autoexprimării. 

Această reimaginare a rozului nu s-a limitat doar la crearea unor spații pentru copiii de sex feminin, ci a pătruns adânc în estetica interioarelor moderne, inspirând femei și bărbații de toate vârstele să înceapă să folosească tonuri îndrăznețe și să-și exprime individualitatea şi în acest fel.

 

Astfel, rozul, în designul de interior (dar și în fashion), nu mai este doar o preferință de culoare; este o declarație de forță, un efort de a rescrie narațiunile tradiționale și de a crea spații care să inspire generațiile care vin din urmă. Sub îndrumarea experților în culoare, explorăm astfel nuanțele calde și reci și aflăm că pot fi utilizate nu doar pentru a estetiza un spațiu, ci pentru a-l încărca cu semnificații profunde, răspunzând astfel la nevoile emoționale și estetice ale locuitorilor săi. În această călătorie prin universul culorilor, descoperim nu doar puterea vizuală a acestora, ci și capacitatea lor de a comunica, de a uni și de a inspira.

 

În vasta odisee a designului de interior, psihologia culorilor reprezintă o carte de vizită a modului în care înțelegem și interacționăm cu spațiile noastre personale. Mult mai mult decât o simplă preferință estetică, alegerea unei culori poartă cu ea greutatea istoriei, a psihologiei și a percepțiilor senzoriale, transformând un spațiu banal într-un sanctuar al expresiei personale. Astăzi, explorăm fundamentele acestui limbaj vizual, de la spectrul culorilor până la cum sunt percepute culorile calde și reci, și cum modelează acestea universul designului de interior.

Isaac Newton și pictura culorilor

Prima mențiune documentată a studiilor de culoare este realizată de Isaac Newton. În experimentele sale cu prisme, Newton a descoperit că lumina albă poate fi descompusă în spectrul de culori vizibile, o revelație care a pus bazele înțelegerii noastre științifice a culorilor. Această descoperire nu doar că a schimbat cursul fizicii, dar a oferit și un cadru teoretic pentru artiști și designeri, care acum puteau să înțeleagă și să manipuleze culorile cu o precizie științifică.

 

 

2. Cum ne folosim de spectrul culorilor și cum învățăm să folosim culorile calde sau culorile reci în amenajare (dormitor, living etc.)

În inima oricărui design de interior care își propune să evoce emoție și să creeze atmosferă stă înțelegerea spectrului culorilor, un pilon de bază în cursul de design interior acreditat pe care îl poți urma la Oh, DA!. Acest spectru, un arcoiris vizual care cuprinde toate nuanțele percepute de ochiul uman, este baza pe care se construiește orice schemă cromatică. Culorile calde, cu tonuri care variază de la roșu la galben, sunt adesea asociate cu energia, pasiunea și căldura. În contrast, culorile reci, care includ nuanțe de albastru până la verde, sunt percepute ca aducând liniște, calm și răcoare.

 

Cald vs. Rece: O percepție senzorială

 Este fascinant modul în care  dacă amesteci, cu ajutorul imaginației, pe o paletă de pictor, culorile calde și culorile reci, rezultă o combinație infinită de nuanțe, care atent coordonate pot fi secretul unei amenajări reușite. Culorile Influențează percepția noastră asupra spațiului și chiar a temperaturii.  O cameră pictată în tonuri calde de portocaliu și roșu poate crea iluzia unei atmosfere încălzite, încurajând conversația și activitatea. Dacă ai decis să folosești culori reci pentru interior, e bine de știut că acestea sunt potrivite spațiilor în care activitatea predominantă este cât mai dinamică. În mod ideal le poți folosi în bucătării sau în zone de conversație (sufragerie, de pildă). Pe de altă parte, un spațiu dominat de albastru sau verde va părea mai răcoros și mai calm, ideal pentru relaxare sau meditație. Dacă ai decis să folosești culori calde în dormitor trebuie să ții cont și de lumina naturală și artificială, pentru că și aceste elemente vor impacta culoarea. 

Este un truc senzorial pe care designerii de interior îl exploatează adesea pentru a ajusta "temperatura" unui spațiu fără a atinge termostatul.

 

Cum înveți să te folosești de culoare?

Oamenilor le este teamă să folosească culoarea!

De câte ori, când ai vrut să folosești o ținută colorată la un eveniment, ai eșuat într-o variantă cu care știai că mergi la sigur (rochia aia neagră sau jeanșii  cu cămașă albă – combinație cu care nu dai greș). Psihologia și istoria culorilor în designul de interior sunt complementare și ne oferă o fereastră fascinantă prin care putem înțelege modul în care spațiile noastre de viață ne influențează starea de spirit sau felul; în care percepem temperatura unei încăperi. 

"Culoarea este vocea unui spațiu; ea vorbește când tu taci. Prin culoare, putem comunica emoție, putem influența comportamentul și chiar putem manipula percepția dimensională a unui spațiu. Rolul meu este de a demistifica culoarea, de a o transforma dintr-un element intimidant într-unul accesibil și plin de posibilități creative.", ne spune Mihai Marin, un specialist în culoare cu o carieră îndelungată în domeniu. 

 

Recomandările sale sunt: 

CULORI CALDE PENTRU DORMITOARE MICI. Culoarea caldă poate însemna și un gri în care s-a strecurat un pic de galben sau de roșu. 

CULORI RECI PENTRU CAMERE ORIENTATE SPRE NORD. Lumina rece nu arată niciodată bine pe o culoare caldă, în schimb un gri-albastru va arăta întodeauna spectaculos în lumina rece. 

CULORI CALDE PENTRU CAMERE ORIENTATE SPRE SUD. Lumina caldă a sudului va potența întodeauna un interior amenajat cu nuanțe calde. 

CULORI ÎN CAMERELE DE COPII. Copiii au aceeași sensibilitate la culori pe care o au și adulții. Când alegi culorile pentru camera copilului sau camerele copiilor gândește-te serios dacă tu ai putea sta mai mult de câteva ore într-un spațiu care arată ca în Disney Land (o recomandare pentru a evita situațiile în care faceți investiții uriașe într-un spațiu de care copiii se vor plictisi foarte repede). 

CULORI CALDE PENTRU INTERIOR. În general oamenii sunt mai atrași de culorile calde atunci când le văd în magazin însă dacă nu sunt alese în context, culorile calde pot arăta foarte șters și impersonale.

 

 
 

 3. Umorul culorilor calde și a culorilor reci: stări de tristețe și temperaturi schimbătoare 

Fundamentele științifice ale percepției culorilor

Ochiul uman percepe culorile prin intermediul celulelor senzoriale numite conuri, care sunt sensibile la diferite lungimi de undă ale luminii. Lungimile de undă mai scurte sunt interpretate ca culori reci, cum ar fi albastrul și verdele, în timp ce lungimile de undă mai lungi sunt percepute ca culori calde, precum roșul și portocaliul. Această percepție nu este doar o reacție fizică la lumina care intră în ochi, ci și o experiență profundă, filtrată prin contextul cultural și emoțional al fiecărui individ.

 

Temperatura culorii: o chestiune de senzație

Navigând prin știința fascinantă a culorilor calde și reci, ne aventurăm într-un teritoriu unde arta întâlnește fizica, iar percepția noastră senzorială este direct influențată de spectrul cromatic. Poți da vina pe alegerea greşită a culorii pentru starea ta de spirit! E important de știut că ne plictisim mai repede de culorile puternice. Este motivul pentru care electrocasnicele, de pildă, au rareori opțiuni cromatice în culori tari. Nu o să ți se facă însǎ niciodatǎ frig dacă ai intrat într-o încăpere albastră, dar nu te împiedicā nimeni să te foloseşti de această scuză dacă vrei să pleci mai repede de acolo. 

 Este interesant cum asociem automat culorile cu anumite senzații sau elemente din mediul înconjurător. De ce ne face roșul să ne gândim la foc, pasiune și căldură, iar albastrul la o baie rece sau la serenitatea oceanului? Răspunsul stă în legătura profundă dintre experiențele noastre de viață și modul în care creierul nostru codifică informațiile senzoriale. Roșul, fiind culoarea focului și a sângelui, este asociat în mod instinctiv cu căldura și pasiunea. Pe de altă parte, albastrul, amintind de cer și apă, evocă răcoare și calm. Culorile calde pentru pereți pot fi însă folosite doar ca accent. Impactul vizual pentru o culoare puternică (roșu, galben) va fi mult mai ușor de asimilat de creier, decât dacă îl vezi pe o suprafață mai mică. Poate să ne placă mult roșu, dar folosit în toată camera poate naște două tipuri de reacție: 

  1. Să nu-l observi (când ceva e peste tot, devine invizibil).

  2. Să te incomodeze - roșul stârnește reacții diferite în oameni, nefiind o culoare pe care o găsim excesiv în natură. 

 

Exemple din natură și arhitectură

Pentru a înțelege și mai bine aceste concepte, să aruncăm o privire asupra unor exemple concrete din natură și arhitectură. Soarele la apus, cu nuanțele sale calde de roșu și portocaliu, creează o atmosferă de căldură și confort, în timp ce lumina albastră a lunii aduce cu ea o senzație de răcoare și liniște. În arhitectură, utilizarea deliberată a culorilor calde poate face un spațiu să pară mai primitor și mai intim, în timp ce culorile reci sunt adesea folosite pentru a crea o atmosferă calmă și concentrată, ideală pentru spații de lucru sau de relaxare.

 

Percepția culorilor în funcție de personalitate

Pentru a adăuga o notă de umor, ai observat vreodată cum o discuție despre culori calde și culori reci poate transforma rapid orice încercare de redecorare a casei într-o dezbatere fierbinte despre dacă peretele ar trebui să fie "un roșu îndrăzneț" sau "un albastru calmant"? 

Este ca și cum ai încerca să decizi dacă să aprinzi focul în șemineu sau să deschizi frigiderul pentru a te răcori – ambele sunt opțiuni valide, depinde doar de ce "temperatură" vrei să aduci în spațiul tău.

Percepția noastră asupra culorilor calde și reci este profund înrădăcinată în biologia și psihologia umană, influențând nu doar modul în care vedem lumea, ci și cum ne simțim în spațiile pe care le locuim. Înțelegând știința din spatele acestor percepții, putem lua decizii de design mai informate, creând astfel medii care nu doar că arată bine, dar ne completează personalitatea noastră. 

 

 

 

4. Mic ghid de îndrumare pentru folosirea de culori calde și de culori reci

Atingerea echilibrului perfect între culorile calde și reci în designul de interior este mai mult o artă decât o știință. Acest ghid te va ajuta să navighezi prin complexitatea culorilor, oferindu-ți în același timp libertatea de a experimenta și de a exprima propria viziune creativă. Iată cum poți doza cu măiestrie culorile în spațiul tău:

 

Pasul 1: înțelege semnificația culorilor

Începe cu o înțelegere solidă a efectelor pe care culorile calde (roșu, portocaliu, galben) și culorile reci (albastru, verde, violet) le au asupra spațiului și dispoziției. Culorile calde sunt energizante și pot face un spațiu să pară mai intim și mai primitor, în timp ce culorile reci sunt calmante și pot face un spațiu să pară mai deschis și mai liniștit. Toate acestea depind însă de lumină.

Pasul 2: stabilește atmosfera dorită

Întreabă-te ce atmosferă dorești să creezi. Pentru o cameră vibrantă și socială cum ar fi livingul, culorile calde pot fi o alegere excelentă. Pentru un spațiu menit relaxării, cum ar fi dormitorul sau baia, culorile reci pot ajuta la crearea unei atmosfere liniștitoare. În oricare dintre cazuri, nu uita că în compunerea unei amenajări ai nevoie de acel așa numit “fir roșu” care e de fapt elementul comun care trebuie să se regăsească în orice încăpere. Firul roșu poate fi și stilul și felul în care alegi să tratezi finisajel etc. 

Pasul 3: alege culorile de accent și neutre

Utilizează culori neutre (alb, gri, bej) ca bază și introdu culori calde sau reci ca accente. Acest lucru îți permite să adaugi personalitate și dinamică fără a suprasatura spațiul cu culoare. De exemplu, un perete accent într-un ton profund de albastru poate adăuga profunzime și interes unui spațiu dominat de nuanțe neutre.

 

 

 

 

Tips & Tricks de la designerii Oh, DA!

Mix and Match: Nu te teme să combini culori calde și reci în proporții variate pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru spațiul tău.

Accente Colorate: Utilizează obiecte decorative, cum ar fi pernele, tablourile sau covoarele, pentru a introduce culori reci sau calde fără a te angaja într-o schimbare majoră.

Zona de Confort: Începe cu o paletă limitată și extinde treptat, adăugând noi nuanțe pentru a evita supraîncărcarea vizuală.

Testează înainte de a te angaja: Folosește eșantioane de vopsea sau materiale pentru a testa cum arată culorile la diferite momente ale zilei în spațiul tău.

 

Astfel, vei putea să echilibrezi cu încredere culorile calde și reci în designul interior al spațiului tău, creând atmosfera perfectă pentru fiecare cameră. Amintește-ți că succesul în designul de interior vine din experimentare și adaptare; ceea ce funcționează într-un spațiu poate să nu aibă același efect în altul. Prin urmare, fii deschis să ajustezi și să reevaluezi abordarea ta cromatică pe măsură ce spațiul tău evoluează și crește alături de tine și dacă îți dorești să înveți mai multe, vino la cursul de design interior!

 

Ce ne inspiră?

Explorând paleta infinită de culori oferită de natură, designerii de interior și arhitecții extrag nuanțe pentru a modela și a influența spațiile pe care le creează. Fie că se împrumută calmul unei păduri de conifere prin nuanțe reci de verde sau se captează energia unui apus de soare cu culori calde,  fiecare  nuanță este aleasă cu intenția de a evoca o anumită stare sau un sentiment anume.

 

Exemple specifice de culori din natură

Culorile calde: apusurile de soare, cu spectacolul lor de roșu, portocaliu și galben, inspiră spații pline de energie și căldură, în timp ce toamna aduce tonuri de arămiu și auriu, perfecte pentru a adăuga o notă de confort și intimitate interioarelor.

Culorile reci: peisajele montane, cu verzi și albastruri profunde, sunt ideale pentru spații menite relaxării, în timp ce albul pur al zăpezii și albastrul gheții pot transforma un spațiu pur și diafan.

Rolul culorilor în arhitectură și design

Utilizarea strategică a culorilor calde și reci de către arhitecți și designeri poate semnificativ influența percepția și interacțiunea cu un spațiu. Nuanțele calde pot face un lobby de hotel să pară mai cosy, în timp ce spațiile destinate relaxării pot beneficia de pe urma serenității culorilor reci.

La fel cum se învață la workshopul de design interior, culorile nu doar că decorează un spațiu, dar pot și schimba percepția dimensională a acestuia, făcându-l să pară mai mare sau mai intim, în funcție de paleta aleasă.

Maeștrii care stăpânesc culoarea 

Printre designerii de interior care stăpânesc magia culorilor în designul de interior și arhitectură, iată câțiva designeri care se disting prin abordările lor unice și inovatoare:

Karim Rashid este recunoscut pentru utilizarea sa îndrăzneață a culorilor vibrante și a formelor organice, creând spații futuristice care sfidează convenționalul.

Hamid Nicola Katrib, pictor la bază, convertit în designer de interior, aduce o sensibilitate unică în designul său, îmbinând culorile bogate și texturile luxoase pentru a crea interioare sofisticate și pline de personalitate.

Patricia Urquiola folosește culorile pentru a adăuga caldura și textura în designurile sale, creând spații care sunt în același timp moderne și primitoare.

Jaime Hayon este celebru pentru creațiile sale pline de fantezie și pentru utilizarea ludică a culorilor și formelor. Abordarea sa îmbină influențe moderne cu elemente tradiționale, rezultând spații care sunt atât contemporane, cât și atemporale.

Ilse Crawford este o pionieră în designul axat pe emoții, care pune un accent deosebit pe confortul și bunăstarea locuitorilor spațiilor pe care le creează. Ea utilizează culori calde și texturi bogate pentru a crea medii care încurajează conectarea și interacțiunea umană, demonstrând că designul interior poate influența profund starea noastră de bine.

Nate Berkus vine cu un amestec de modern și confortabil în creațiile sale  sale, folosind o paletă de culori neutre îmbogățită cu accente interesante în accesorii (tablouri de mari dimensiuni, de pildă) pentru a adăuga caracter și căldură interioarelor. Abilitatea sa de a combina elemente personale cu designul clasic face ca fiecare spațiu să fie unic și personal.

Axel Vervoordt este cunoscut pentru filosofia sa de design "Wabi-Sabi", care găsește frumusețea în imperfecțiune și efemer. El folosește culori naturale, materiale brute și forme simple pentru a crea spații care promovează liniștea și reflecția. Abordarea sa minimalistă, dar complexă , evidențiază puterea subtilă a culorilor neutre și a texturilor, în crearea unui spațiu armonios.

 

 

 

 

Culorile ne înconjoară și ne influențează viața în moduri pe care adesea le luăm de-a gata. Prin înțelegerea și aplicarea lor cu înțelepciune în designul de interior, putem crea spații care nu numai că reflectă stilul nostru de viață, plăcerile și istoria noastră, dar și îmbunătățesc calitatea vieții celor care ocupă acel spațiu 

Așadar, să ne inspirăm din natură, din lucrările designerilor de top și să avem curajul de a experimenta cu ajutorul culorilor, pentru a aduce o nouă perspectivă spațiilor în care trăim.

 

 

Imagini Oh, DA! create cu OpenAI