INTERVIU Bogdan Cristescu (specialist in prelucrarea pietrei) - Cum montam un semineu pas cu pas

INTERVIU Bogdan Cristescu (specialist in prelucrarea pietrei) - Cum montam un semineu pas cu pas- Interviu - Studio design interior - Ohda.ro

INTERVIU Bogdan Cristescu (specialist in prelucrarea pietrei) - Cum montam un semineu pas cu pas

Bogdan Cristescu, proprietarul unei pietrării aflate la a doua generație, C2studio, este specialistul la care vrei să apelezi dacă vrei o soluție pentru un backsplash, o placare de insulă de bucătărie sau de șemineu, pentru un trotuar din piatră sau pentru înfrumusețarea unui spațiu public cu marmură sau materiale naturale care pot rămâne acolo pentru totdeauna.

 

Echipa OH, DA! lucrează de mulți ani cu Bogdan, care a devenit la rândul său sfătuitor pentru designerii de interior din anturajul nostru și tot ce putem spune despre el este că pasiunea cu care își conduce afacerea se simte în rezultatul de la final. Toate proiectele făcute cu el sunt spectaculoase și au acel sentiment inefabil că au fost făcute cu mare drag, de aceea ne-am decis că a venit momentul să îl cunoașteți și voi!

 

Interviu de Bogdan Diaconu

 

Abonează-te la canalul de YouTube Oh, DA!, pentru a fi la curent cu toate noutățile!

 

 

Ce urmează să facem astăzi, mai exact?

 

După ce verificăm planitatea placajelor interioare ale șemineului, verificăm golul unde va veni poziționat focarul.

 

Etapa următoare este foarte simplă: venim cu placajele de compozit care vor fi dintr-o bucată, vor fi lipite cu un adeziv special pentru rezistență. Vor veni debitate și vor fi îmbinate la niște unghiuri care să permită să se vadă venatura după fiecare placă în parte, adică și corespondentul, dar și desenatura trebuie să fie continue.

 

După ce se etanșează, absolut tot procesul tehnologic va prinde contur.

 

 

 

 

 

De ce am ales acest compozit?

 

Am ales acest compozit, pentru că este special conceput pentru genul acesta de placări. În primul rând, foliile din care se pot prelucra au niște dimensiuni foarte mari – pot depăși 3,2 m. Pe lângă lungimea și lățimea foliei brute, materialul este foarte rezistent la ultraviolete, la căldurile excesive, chiar și la zgârieturi.

 

 

Pentru ce tip de șemineu am optat astăzi?

 

Am optat pentru un focar cu bioetalon – este și ornamental, și util, în același timp, este spectaculos, mai ales pentru că toată rama este neagră și se potrivește cu desenul din compozit. Este efectiv ca un tablou. Efectul este unul natural, iar flacăra este reală, similar unui șemineu convențional.

 

 

 

 

 

 

Ce alte materiale sunt potrivite pentru placarea unui șemineu?

 

În afară de marmură și de granit, cele pe care le avem la îndemână, eu aș opta și pentru ardezie, dar și pentru genul materialului scapițat. Materialul natural se poate finisa în mai multe feluri, iar scapițatul, din punctul nostru de vedere, al pietrarilor, este opera noastră de artă. Este materialul spart natural.

 

 

 

 

 

Există greșeli în placarea unui șemineu?

 

Nu există, pentru că poți face un șemineu convențional și poți alege cea mai banală piatră – dacă se murdărește, o speli, deci nu are ce să se întâmple cu ea, deci nu e o greșeală. Doar dacă ne gândim la cazul în care nu potrivești venaturile sau să nu se potrivească estetic cu ceea ce ai în interior.

 

 

Ce atuuri există în placarea cu material compozit?

 

În primul rând, rezistența în timp. Duritatea materialului este foarte mare, culorile sunt vii, îl poți exploata și explora la maximum! Se poate folosi pentru topurile de bucătărie, unde se poate tăia direct pe el, materialul nu se zgârie, iar avantajul backsplash-ului este acela că se întreține foarte ușor, se curăță și nu se zgârie, ajunge la o rezistență foarte mare.

 

 

 

 

Ce înseamnă material compozit, mai exact?

 

Compozitul este format, de fapt, tot din piatră naturală. Procentul este de undeva la 90%, restul sunt lianți și coloranți. Designul are un aport foarte important în acest compozit, dar cea mai mare parte este materialul natural. Eu, când făceam prezentările de..... de compus, toată lumea mă întreba ce este acolo. Este 92% nisip de la mare, în general, din Turcia, că acolo este calitatea cea mai mare și cea mai bună, iar restul este liant și design.

 

 

 

 

 

Spune-ne 5 puncte-cheie de care să ținem cont, când alegem tipul de piatră.

 

Pentru orice tip de placare, nu neapărat pentru șemineu, în primul rând este rezistența. Gradul de torsiune este foarte important, suprafața trebuie să fie foarte bine lustruită, grosimea are și ea un rol foarte important în toată placarea, iar, din punctul meu de vedere, dacă depășim partea placării, este foarte important liantul.

 

 

Care sunt grosimile standard pentru placările cu piatră naturală și compozit?

 

Pentru piatra naturală, este de preferat să avem o grosime de undeva de la 2 cm. în sus. La piatra recompusă, putem opta pentru o grosime de la 4 mm. în sus.

 

 

 

Cât este de important rolul echipei în placarea unui șemineu?

 

În general, ai nevoie de o echipă foarte bine închegată. Echipele trebuie să fie de minimum 2 oameni, dar, în astfel de cazuri (ca cel de astăzi), ai nevoie de minimum 4 oameni. Plăcile sunt foarte mari, sunt grele, iar montajul trebuie să fie coordonat de fiecare persoană în parte. Munca mea este împărțită în două: partea de producție (iar echipa ajută de la partea de manipulare, până la partea de debitare și de șlefuire) și partea de montaj, unde cei care formează echipa sunt completați de oamenii din producție.

 

 

 

 

Care a fost cel mai spectaculos proiect al tău?

 

Cel mai spectaculos proiect al meu a fost făcut din piatră naturală, un material adus din Brazilia – granit albastru foarte rar și foarte greu de exploatat și explorat. Mărimea șemineului nu a fost atât de importantă, pe cât a fost dificultatea montajului; a fost montat într-o casă foarte veche, pe bârne de lemn și absolut toată pardoseala flexa, atunci când voiam să facem orice finisaj final. Dar rezultatul a fost spectaculos.

 

 

Piatră naturală sau compozit?

 

Bineînțeles că piatră naturală! Aici intră și partea de școlarizare, cioplitoria. Nu am fost niște cioplitori foarte buni, dar am fost educați de niște oameni care doar cu asta se ocupau. Piatra naturală este materialul pe care îl poți face viu, chiar și după moarte, la fel ca lemnul, de altfel.

 

 

 

Ce sfaturi ai da celor care abia se apucă de această meserie?

 

Mi-ar plăcea să se bucure de fiecare bucată de piatră și să pună cât mai multe întrebări.

Știți și voi foarte bine cum e... prima dată când faci un lucru, trebuie să iei o piatră în gură!