Opera din Sydney - 50 de ani de existență

Opera din Sydney - 50 de ani de existență- Povestea din spate - Studio design interior - Ohda.ro

Opera din Sydney - 50 de ani de existență

Opera din Sydney sărbătorește jumătate de secol în care a definit orizontul orașului Sydney.


sursa: sydneyoperahouse.com


Fiecare oraș are clădiri reprezentative care îl definesc. Pentru New York, sunt zgârie-nori precum Chrysler Building, în Londra, arhitectura grandioasă a lui Big Ben se profilează foarte mult, în timp ce orizontul Parisului este de neconceput fără Turnul Eiffel.

În Sydney, singura clădire care a depășit imaginația și limitele timpului, mai mult decât oricare alta este Opera proiectată de arhitectul danez Jørn Utzon.


Portul Sydney
sursa: sydneyoperahouse.com


Operă de artă pentru artă

Inaugurată în 1973, Opera din Sidney este una din construcțiile care au fascinat secolul XX, prin inovația adusă în formă și structură. Imaginată și proiectată precum o uriașă sculptură urbană, Opera pare că veghează asupra peisajului de vis de la intrarea în portul Sydney, iar acoperișul său excentric evocă pânzele corăbiilor care i-au purtat până aici pe primii coloniști.


Arhitectul danez Jørn Utzon


Clădirea a avut un impact semnificativ asupra arhitecturii perioadei sale și nu numai, surprinzând prin modul unic în care o construcție de acest tip poate fi proiectată și realizată. Arhitectul danez Jørn Utzon a șocat juriul internațional care analiza proiectele depuse în vederea edificării unui spațiu cultural semnificativ pentru Australia, în 1957, unde au participat peste 200 de arhitecți din întreaga lume.

Considerat inițial „de neconstruit”, proiectul Operei din Sydney a demonstrat că totul e posibil atunci când imaginația și perseverența umană se întâlnesc.


Deschiderea Operei în octombrie 1973
sursa: sydneyoperahouse.com

 

„Prin acest proiect, juriul a putut descoperi designul inovator, răspunsul la decorul de pe frumosul port din Sydney și ce ar putea fi acest loc, care este o sculptură, o operă de artă în sine”

explică Laura Matarese, managerul patrimoniului Operei din Sydney.

 

Construcția a început în 1959, cu o dată inițială de finalizare estimată în 1963 și un buget de 7 milioane USD. A durat încă un deceniu până când clădirea a fost deschisă oficial de regina Elisabeta a II-a, pe 20 octombrie 1973.

Deschiderea a fost televizată și a inclus un foc de artificii și o interpretare a Simfoniei no 9, a lui Beethoven. Până atunci, costurile crescuseră la 102 milioane USD, compensate cu finanțarea de la loteria australiană.


Regina Elisabeta a II-a a Angliei, la deschiderea oficială a Operei din Sydney 


În 2007, Opera a fost inclusă pe Lista Patrimoniului UNESCO, cea mai tânără clădire care a fost onorată astfel. Creatorul său a primit, în 2003, Premiul Priztker, cea mai înaltă distincție în domeniul arhitecturii.

sursa: sydneyoperahouse.com

 


În ultimii 50 de ani, Opera din Sydney a găzduit diverse alte centre culturale rezidente, inclusiv Orchestra Simfonică din Sydney, Academia de Teatru Sydney, Opera Australia, Baletul Australian, Teatrul de dans Bangarra și multe altele.

„Cifrele sunt uimitoare. La ultima numărătoare, erau peste 125.000 de spectacole care au avut loc aici și peste 65 de milioane de locuri vândute. Este un număr extraordinar de oameni care au avut parte de cel puțin o experiență unică la Operă”,

spune Fiona Winning, director de program la Sydney Opera House.
 

Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare din acest an, Opera a fost reimaginată de către diverși artiști, folosind AI, ca și cum ar fi fost proiectată de diferiți arhitecți.

sursa: linktr.ee/architectanddesign