Oh, DA! 7 ilustratoare românce care ne inspiră

Oh, DA! 7 ilustratoare românce care ne inspiră- Arta - Studio design interior - Ohda.ro

Oh, DA! 7 ilustratoare românce care ne inspiră

Am provocat 7 ilustratoare românce să intre în dialog cu noi și să răspundă, fiecare dintre ele, la două întrebări. Rezultatul este un mozaic de personalități, stiluri, teme și idei creative, din care vă puteți inspira sau, de ce nu, puteți chiar să aduceți în casa voastră arta creată de ele.

Lucrările lor sunt, în principal, ilustrații, dar majoritatea artistelor au tangențe cu domenii conexe artelor vizuale, cum ar fi arhitectura sau designul interior, scenografia, grafica publicitară. De asemnea, realizează obiecte decorative: porțelan, tapet autocolant, pictarea mobilierului sau a hainelor,a pereților etc. 

Iată lista ilustratoarelor despre care credem că merită să știți:

 

Sînziana Cadar: @cadarsinziana

Oh, DA!: Care sunt poveștile pe care îți place să le spui prin ilustrații?

Sînziana Cadar: Îmi place tare mult să creez imagini care ne împing către startul unui proces de reconectare cu sinele, de îmbrățișare a umbrelor, a întunericului și de scăldare în lumină interioară. Arta pe care o creez vorbește despre om și conținutul lui fizic și imaterial. Procesul interior pe care îl am când lucrez este unul care transcende timpul și spațiul, nu mereu, dar încerc să-l asimilez ca o formă de meditație de fiecare dată. Îmi doresc ca cei care ajung să privească produsul final să oglindească procesul interior prin care eu trec, însă prin propriul filtru. Arta mea este la fel de mult despre voi cât este și despre mine.

 

Oh, DA!: Ce iubești cel mai mult la ilustrație?

Sînziana Cadar: Invitația către explorare continuă, muzica interioară pe care o creează, escapismul.

 

The Meeting

 

Sun

 

The Tower

 

Abstract Art

 

Alexandra Mîrzac: @mirzaca

Oh, DA!: Care sunt poveștile pe care îți place să le spui prin ilustrații?

Alexandra Mîrzac: Nu am un gen anume, sunt povești despre oameni. Dar pot să identific câteva teme pe care le repet, fără să încerc să fac asta intenționat: singurătate, acceptare, diversitate; sunt câteva care îmi vin în minte dacă mă gândesc la ce am ilustrat deja. Probabil sunt lucruri care mă preocupă, iar dacă mâine ar fi altele, aș ilustra altceva. La bază rămân oamenii ca inspirație, chiar dacă aleg să îi reprezint prin animale sau obiecte de porțelan care prind viață. 

 

Oh, DA!: Ce iubești cel mai mult la ilustrație?

Alexandra Mîrzac: Cât de ușor poți să creezi o lume care nu exista până să o desenezi tu. Când spun ușor, mă refer la cât de puține materiale îți sunt necesare, un creion și o hârtie sunt suficiente să aduci pe lume un personaj sau o poveste. Desigur, nu mă limitez doar la atât și îmi place să folosesc multe materiale ca să ilustrez, dar la bază este întotdeauna o schiță în creion, pe hârtie, și ar putea oricând să rămână doar atât. Și apoi cât de ușor este să împărtășești ce ai creat. O ilustrație poate ajunge atât de departe, în altă țară chiar. Dacă un text are nevoie de o traducere, o ilustrație poate de multe ori să transmită același mesaj în orice țară, fără niciun alt ajutor. 

 

Anxiety 

 

People

 

Jazz

 

Fragile World- Ilustrație din cartea … Tate Publishing

 

Tiny Human - Porcelain Project

 

Livia Fălcaru: @liviafalcaru

Oh, DA!: Care sunt poveștile pe care îți place să le spui prin ilustrații?

Livia Fălcaru: Lucrez foarte mult din imaginatie. Mă fascinează lucrurile simple, de zi cu zi, experiențele personale și emoțiile, cele bune, dar și cele inconfortabile. Îmi place că am reușit să-mi păstrez de-a lungul timpului capacitatea de a mă bucura de frumusețea din jurul meu. Mă refer la lucruri care par obișnuite, dar care sunt, de fapt, frumoase dacă știi să te uiți la ele. Îmi place, de asemenea, să explorez prin lucrările mele și subiecte mai tabu cum ar fi „despachetarea” și vindecarea traumelor noastre. Vreau să se destigmatizeze ușor acest lucru. Am încercat să mă folosesc pe mine ca exemplu, în speranța ca oamenii să se simtă mai confortabili să facă și ei asta. Este important să ne lăsăm să fim vulnerabili, doar așa putem fi puternici cu adevărat.

 

Oh, DA!: Ce iubești cel mai mult la ilustrație?

Livia Fălcaru: Faptul că e un mediu accesibil pentru mine, prin care pot să mă exprim, dar și destul de usor de înțeles și transmis un mesaj către ceilalți oameni. Cred că arta o facem atât pentru noi, cât și pentru ceilalți, iar ilustrația e un mediu prin care poți comunica ușor.

 

No turning back

 

Dream Bigger

 

Black Mesa

 

Phases +_+ Dreams

 

 

Sorina Vazelina: @sorinavazelina

Oh, DA!: Care sunt poveștile pe care îți place să le spui prin ilustrații?

Sorina Vazelina: Încerc să lucrez pe materiale cât mai diverse, când apuc să fac o treabă de măsură prefer subiecte dificile care merită să nu fie trecute cu vederea. Printre ilustrațiile editoriale preferate e materialul despre Alex Leo Șerban publicat pe Scena9 de Mihai Iovănel și Andrei Gorzo, kit-urile educaționale pentru Institutul Național al Patrimoniului, materialele pentru Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. 

 

Oh, DA!: Ce iubești cel mai mult la ilustrație?

Sorina Vazelina: Faptul că e la limită, o punte între high-brow și low-brow art, comics și design grafic, la rădăcina designului grafic, dar considerată de mulți designeri drept o îndeletnicire inferioară pregătirii lor, un teren fertil și atunci când treci de gardurile drăgălășeniilor și abordărilor călduțe, o bază care te ajută să navighezi printre subiecte diferite.

 

Schițe

 

Afișe pentru spectacole de teatru

 

Materiale publicitare pentru Festivalul de Teatru Piatra Neamț

 

 



Agnes Keszeg:  @agneskeszeg

Oh, DA!: Care sunt poveștile pe care îți place să le spui prin ilustrații?

Agnes Keszeg: Încerc să creez conexiuni între arte plastice, design interior, design de obiect, istoria hainelor. Întotdeauna ascund mici detalii în desenele mele care să te facă să mai stai puțin pe pagina cărții, mai adaug niște personaje în jur care "apar "sau "sunt prin trecere" acolo exact atunci. Adaug o natură statică în fundal, o statuie în mijlocul camerei, o jucărie veche care mă inspiră și devine o decorațiune etc.

 

Oh, DA!: Ce iubești cel mai mult la ilustrație?

Agnes Keszeg: Îmi place versatilitatea tehnicilor pe care le am la dispoziție. Tot timpul e o provocare în fața unui text sau a unei povești ce tehnică se potrivește, ce să aleg pentru a desena cel mai potrivit acea atmosferă, acele personaje. Câteodată această abundență este copleșitoare și îmi ia foarte mult timp până schițez și mă decid care e varianta cea mai bună.

Gemini

 

Schiță pentru spectacolul Las Meninas, regia Andrei Măjeri 

 

Concept vizual pentru The Place concept store, Bucharest, November, 2013

 

Ilustrație pentru cartea Ziua în care a fugit somnul, de Victoria Pătrașcu, Editura Cartea Copiilor, 2017

 

Puppen 2018 Silk scarve


 

Oana Hajos: @oanahajos

Oh, DA!: Care sunt poveștile pe care îți place să le spui prin ilustrații?

Oana Hajos: Poveștile ilustrațiilor mele sunt povești ale emoțiilor.  Prin expresii și culori vreau să creez un univers delicat și înduioșător. Detaliile se îngrămădesc pe foile mele și vor să fie descoperite. Ele îmi susțin universul, îl îmbogățesc pentru că, pentru mine, ilustrația înseamnă un izvor de minuni. 

 

Oh, DA!: Ce iubești cel mai mult la ilustrație?

Oana Hajos: Iubesc ilustrațiile complexe, în fața cărora zăbovești un timp să le descoperi toate mesajele. Iubesc paginile pline, colorate, care atrag ca un magnet. Culorile și patternurile se împletesc în lucrările mele, realismul și decorativul sunt într-un continuu joc. Ilustrația e un joc ce îți păstrează sufletul de copil: ai mai mult curaj și nu iei totul în serios :)

 

 

Anna, ilustrație pentru editura Signatura

 

 

Somnul

 

Corbul

 

Ana Bănică: @ana_banica

Oh, DA!: Care sunt poveștile pe care îți place să le spui prin ilustrații?

Ana Bănică: Când am început să cochetez cu ilustrația și am început să desenez din nou, după o pauză destul de lungă, am testat tot felul de subiecte, dar mereu am ajuns la concluzia că cel mai bine mă hrănesc când desenez despre iubire, fantezii ciudate, dar simpatice și scene edenice. Este clar că nu fac parte din categoria de artiști despre care se spune că-și trag seva din suferință. Sau poate vine și de acolo inspirația, dar într-o formulă optimistă, care ilustrează vise și dorințe de bine și nu realitatea înlăcrimată. Sigur că acest fapt are legătură cu felul meu de-a fi: sunt o persoană căreia îi place să râdă, să iubească și să glumească, dar care acceptă greu perioadele de tristețe, încercând să accelereze ieșirea din ele pe cât de mult posibil.

Anii au trecut și nu multe s-au schimbat, dar în ultima perioadă subiectele abordate sunt mult mai ancorate în realitate, mult mai inspirate de viața de zi cu zi și mai puțin de lumi fantastice și animale mitice.

De exemplu, anul acesta am reușit să fac ceva ce-mi doream de ani buni, să ilustrez un calendar. Și am ilustrat cu plăcere și dedicație un calendar-memento al lucrurilor bune pe care le putem face pentru noi, femeile, unele sezoniere, altele mereu valabile.

 

Oh, DA!: Ce iubești cel mai mult la ilustrație?

Ana Bănică: Eu am fost unul dintre copiii aceia a căror cea mai mare plăcere era să mâzgăleasca orice, oricând. Și am urmat o școală de specialitate cu mare plăcere și pasiune timp de opt ani, doar că, din motive pragmatice, am ales ulterior o facultate de arhitectură, teoretic pentru un viitor mai stabil.

Ei bine, ilustrația este artă aplicată, adică îmi oferă posibilitatea de a-mi câștiga existența prin ceea ce îmi place să fac cel mai mult - să desenez. Din păcate nu este simplu deloc să trăiești din asta, dar nici nu renunț ușor. Asta iubesc cel mai mult la ilustrație, partea ei practică și posibilitățile pe care mi le oferă. Cu toate astea, din când în când, mi-aș dori să fiu doar artist, fără responsabilitatea muntelui de task-uri pe care trebuie să le faci ca ilustrator freelancer care are și un shop online. Dar și artiștii trebuie să-și plătească chiria, creditul și cumpărăturile, iar dacă se angajează nu mai au timp suficient pentru arta lor, deci ne întoarcem rapid către ilustrație.

 

Be my centaur

 

Moonlight Love

 

Sânziene

 

Grația serilor

 

Sarea mării